Zákon o výkonu ústavní výchovy

27.10.2011

Praha, 13. schůze Senátu


?

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 220)

čas 17:55:06 - 17:57:44:

Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, já k tomu mám několik poznámek.

První. Byl bych rád, a zatím to tady bylo zvykem, že pokud argumentujeme, abychom argumentovali fér a říkali si celou pravdu. Co mám na mysli je, že tady nezaznělo, jak to je v zákoně dneska. To znamená, před změnou, kterou navrhuje paní poslankyně. Před změnou, kterou navrhuje paní poslankyně, je tam nejen důvodná pochybnost, ale ještě těch sedm let – a ještě vyšetření před tím, než nastoupíte do práce.

My se tady bavíme o tom, že to změkčíme. Nebavíme se tady o tom, že tady někdo něco dalšího zavádí a říká, že někoho můžeme poslat na vyšetření, když vzniká důvodná pochybnost. To bych byl rád, abychom si všichni uvědomili, a abychom tady paní poslankyni nekritizovali za něco, co stejně v zákoně už dneska je.

Teď k druhé věci. Jestli máme nebo nemáme mít nástroj něco udělat s učitelem, když se zblázní. Vy, co jste tady přede mnou, většinově říkáte – ne, nemáme my ten nástroj. Necháme ho, to se nic nestane... On se jenom zbláznil... A to je menší nebezpečí, než když dáme, věřím, většině ředitelů, kteří jsou normální, právo, když se jim zdá, že se zbláznil, tak ho někam pošleme, aby ho vyšetřili...

Tak co je větší nebezpečí? Nechat blázna učit? Nebo má mít ředitel mít právo na to, aby ho poslal na vyšetření s tím, že on má všechny právní nástroje k tomu, když není blázen! Nebo my nevěříme této zemi a této společnosti a tomuhle právu? A budeme postupovat tím, jako vždycky, co nás zapleveluje, že budeme říkat – hlavně nikoho k ničeho nepusťme, nenechme ho o ničem rozhodnout. Všechno napišme do papírů, které potom nikdo nečte – jak tady dneska vidíme, u tohoto zákona.

Je to úplně naopak. Já, ač nemám k paní poslankyni nemám žádný vztah, neboť jsem šťastně ženatý, tak navrhuji, abychom schválili návrh paní poslankyně. Abychom neblbli a uvědomili si, že většina ředitelů jsou ředitelů, kteří mají vlastní rozum a umí řídit svou školu nebo jiné zařízení. Děkuji za pozornost.

čas 18:03:59 - 18:04:08:

Vážená paní předsedající, paní poslankyně, já si neuvědomuji, zda jsem to explicitně řekl. Navrhuji – schválit. Takže jenom tolik.

Přílohy