Změny Římského statutu Mezinárodního trestního soudu

18.06.2014

Praha, 22. schůze Senát


Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Římského statutu Mezinárodního trestního soudu týkající se zločinu agrese přijaté dne 11. června 2010 na Revizní konferenci Římského statutu v Kampale (Tisk č. 259)

čas 12:24:10 - 12:25:19:

Děkuji, vážená paní předsedající, vážený pane ministře, já si neodpustím jednu poznámku, byť jsem o tom přemýšlel na začátku projednávání předchozího tisku. Pan ministr Dienstbier tady poznamenal ironicky k některým senátorům, že i když říkali, že se velmi zajímavý o tisky, které mají být projednávány, nakonec nebyli přítomni. Já k tomu mám 3 poznámky.

Ta první je, a to je i pro veřejnost, když někdo není přítomen v sále, to neznamená, že neposlouchá. To je velmi důležitá věc. Může poslouchat někde jinde.

Druhá poznámka k tomu je, že jsme očekávali, že k těm věcem bude mluvit premiér a nikoliv jeho zástupce.

A třetí, a ta je nejdůležitější. Možná si toho někdo z vás všiml, ale já jsem panu ministrovi Dienstbierovi v rámci jeho prezentace – pozice vlády k jednání Evropské rady – položil jednu otázku, která se týká jaderné energetiky. Nedozvěděl jsem se vůbec nic. To je potom otázka, jestli takto připravené ministry má smysl poslouchat.

Děkuji za pozornost.

Přílohy