Zpráva Komise Evropskému parlamentu a Radě Stav evropského trhu s uhlíkem v roce 2012

25.04.2013

Praha, 8. schůze Senátu


Zpráva Komise Evropskému parlamentu a Radě Stav evropského trhu s uhlíkem v roce 2012 (Tisk EU č. K 010/09)

čas 14:18:17 - 14:21:22:

Dobrý den, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Nechci dlouho zdržovat, ale k mému vystoupení mě trošku přiměl pan ministr. Já jsem nevystupoval jako zpravodaj proto, že výbor pro evropské záležitosti všechny názory našeho výboru pro územní rozvoj, územní zprávu ve svém usnesení zohlednil, takže nebylo k čemu mluvit. To, k čemu ale chci promluvit je jedna věc, kterou považuji za hodně důležitou. Pan ministr tady říkal, že už nepočítá s tím, že bychom jakýmkoliv způsobem dál navyšovali výrobu energie, elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Já si myslím, že to snad takto úplně přesně myšleno nebylo, protože není důvod, abychom nevyužívali elektrickou energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie, pokud nebude dotována. Pokud nebude dotována! Tady upozorňuji, že se dostáváme do docela velkého problému. Já bych také využil dnešního jednání a chtěl poprosit pana ministra, aby skutečně s Ministerstvem průmyslu a obchodu vážně a seriozně zvážil, zda současná legislativní situace není špatná a velmi nevýhodná právě pro ty, kteří si například chtějí instalovat solární panely na své domy nebo garáže a následně dělat jedinou věc:

V době, kdy sluníčko svítí, tak tuto energii využívat pro svoji vlastní potřebu, a kdy nesvítí, tak ji prodávat za tržní cenu normálně do sítě. To je všechno. Nic jiného. Bez dotace, bez čehokoli jiného.

Upozorňuji, že to je věc, která dneska není vůbec jednoduchá. Lidé, kteří nechtějí žádnou dotaci, jenom by si takový solární panel chtěli dát na střechu, jsou v situaci, kdy se málem musí chovat protiprávně. Myslím, že to je věc, které bychom bránit neměli a kterou bychom naopak měli podpořit, protože je naprosto logická a nemá vůbec žádné náklady na státní rozpočet. Argument, který proti tomu často je vznášen, je, že by to rozhodilo naši distribuční síť. Ale ona to tak naopak není pravda. V tomto případě, protože skutečně jde o velmi malé výkony. Tady jde o to, že v tom případě by některé velké distribuční společnosti přišly o část svých zisků. Dokonce to jde dneska tak daleko, že některé distribuční společnosti za distribuci těchto kilowatthodin, které běhají jenom v rámci vnitřního rozvodu, si účtují desetihaléř. Takže to je situace, kdy si myslím, že bychom naopak měli vyjít vstříc těm, kteří jsou ochotni vyrábět elektrickou energii z obnovitelných zdrojů a nechtějí žádnou dotaci.

Přílohy