Senát ozdobí obrazy Davida Bartoně. Z filmu Jako nikdy

04.11.2013

Unikátní obrazy malíře Davida Bartoně, jež se objevily ve filmu režiséra Zdeňka Tyce Jako nikdy, mohou od 5. do 18. listopadu letošního roku obdivovat návštěvníci, kteří zavítají na výstavu do předsálí Jednacího sálu Senátu České republiky v Praze.


Vernisáž výstavy, kterou společně s autorem obrazů pořádá senátor Miloš Vystrčil, se uskuteční v úterý 5. listopadu od 18:15 hodin, o hudbu se postará duo Jakub Čermák a Vladimír Merta. 

David Bartoň na výstavě představí dvanáct z více než sedmdesáti obrazů, které se staly nedílnou součástí filmu Jako nikdy z produkce Ondřeje Trojana. Titulní roli malíře ztvárnil ve snímku herec Jiří Schmitzer. Dále si v něm zahrály například Petra Špalková a Taťjana Medvecká. „Část života Davida Bartoně je spojena s Telčí a většina jeho tvorby s Vysočinou. Jsem rád, že máme tu možnost představit jeho dílo i v sídle českého Senátu,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil, který nad výstavou převzal záštitu.

David Bartoň se narodil 3. srpna 1964 v Táboře. Vystudoval gymnázium v Českých Budějovicích a Vysokou školu zemědělskou v Brně. Od roku 1989 žije na Českomoravské vysočině. Pracoval jako zemědělský inženýr, skladník, hostinský, keramik. Od roku 1998 je výtvarníkem na volné noze a kurátorem desítek výstav jiných výtvarníků. V letech 1998 – 1999 spolupracoval s básníkem Jiřím Dědečkem a režisérem Zdeňkem Tycem na 25 dílech televizního pořadu Cizí slovo poezie. V letech 2005 – 2010 vedl Městskou galerii v Telči. Své obrazy představil přibližně na padesáti výstavách v České republice a na čtyřech výstavách ve Vídni. Maluje převážně krajinu Českomoravské Vysočiny (především oblast orámovanou městy Telč, Třešť a Třebíč). „Ivan Martin Jirous napsal, že člověk by byl v mých krajinách element rušivý. A měl pravdu. Maluji tiché krajiny,“ prohlásil Bartoň, který tvoří olejovými barvami na sololit či plátno. Žije a maluje v Praze a v Telči.

Přílohy