Tradiční výlovy nebo třeba sraz Zetorů

29.11.2021

Přestože nám epidemie COVIDU 19 nepřeje, mohli jsme během podzimu na Vysočině opět zažívat tradiční výlovy, které bývají hojně navštěvovány.


Pokud se někteří domníváte, že jediné, co je možné na takovém tradičním výlovu zakoupit, je kapří řízek, potom při návštěvě často zjistíte, že se velmi mýlíte.

Například na tradičním a proslulém výlovu v Sedlejově dostanete kromě rybích škvarků, mlíčí nebo kapra po mlynářsku a další spousty rybích specialit také například vepřový řízek nebo uzené. Zkrátka vybere si a nají se a napije každý.

Tento článek jsem se však nerozhodl napsat proto, aby se Vám při jeho četbě sbíhaly sliny, ale především proto, abych poděkoval všem obecním samosprávám a zejména desítkám, stovkám dobrovolníků, kteří pro nás výlovy a jiné tradiční venkovské akce připravují.

Je až neuvěřitelné za jak nízkých nákladů a na jak vysoké úrovni je maximálně několik desítek obyvatel malé obce schopno organizovat velmi zajímavé a širokým okolím navštěvované akce.

Za sebe si na závěr dovolím již jenom napsat, že návštěvy takových akcí jako jsou například obecní výlov v Sedlejově nebo třeba sraz Zetorů v Třeštici, mě naplňuje optimismem a velkou úctou k lidem žijícím na venkově. Tady se totiž v přímém přenosu pořád ještě setkávám se samozřejmou ochotou pracovat pro svoji obec a věnovat část svého volného času organizaci společných akcí, které potěší spousty lidí a zároveň třeba pomoci místním spolkům posílit svoji finanční situaci. A to je jedna z nejcennějších hodnot, kterou se šikovným samosprávám a dalším lidem na venkově daří udržovat a rozvíjet a ke které se k mému potěšení začínají postupně opět hlásit některá města a jejich obyvatelé. Díky za to.

 

Zveřejněno v Novinách Kraje Vysočina 2021/11 (měsíčník pro občany Vysočiny).

Přílohy