Čestné občanství konečně čestně potvrzeno

27.08.2012

Horácké noviny | Rubrika: Kultura | Strana: 5 | autor: Jan Uher


Třebíč - Jako milá, příjemná a důstojná tečka za městskými oslavami bylo nedělní udělení čestného občanství akademickému malíři Josefu Kremláčkovi v Zadní synagoze. Jak ve svém proslovu pravil starosta města Pavel Heřman, Josef Kremláček čestným občanem dávno je, ale nyní to bylo konečně oficiálně potvrzeno.

Návrh na udělení čestného občanství musí dle regulí podat zastupitel. S nápadem udělit ocenění tomuto třebíčskému patriotovi přišel za starostou bývalý kronikář města Jiří Joura, taktéž čestný občan. A protože k takovémuto návrhu není co dodat, přednesl ho zastupitelům na červnovém jednání Pavel Heřman a ti ho schválili.

Pro pořádek však přece jen dodejme několik údajů čerpaných z materiálů radnice Třebíč: „Malíř, grafik a ilustrátor Josef Kremláček se narodil 5. března 1937 v Třebíči a svému rodnému městu zůstal věrný po celý život. Ve své tvorbě uplatňuje originální a nezaměnitelný styl surrealistické metody dekalku a air-brushe. U široké veřejnosti je však znám spíše jako ilustrátor dětských knih, kde využívá především abstrakci a symbolizaci spojené s výraznou a dokonale zvládnutou barevností a s ní souvisejícím optimistickým nábojem. Časopisecky publikuje kresby už od roku 1960, knížky ilustruje od roku 1970. Jako ilustrátor spolupracuje s mnoha českými i zahraničními nakladateli. Ilustroval na 80 knih. Jeho práce byly vystaveny na více než 60 samostatných výstavách nejen doma a po celé Evropě, ale i v Japonsku nebo Argentině. Zúčastnil se asi 370 výstav kolektivních. V roce 2002 mu vyšel autorský katalog Josef Kremláček: Výběr z tvorby s textem Václava Pajurka.

Nejnovější vydanou prací jsou Indiánské pohádky, převyprávěné Vladimírem Hulpachem, které vyšly v roce 2011 ve druhém vydání v české, polské a slovinské verzi. V letošním roce se Josef Kremláček zúčastnil výstavy Třebíčské ozvěny v Galerii Malovaný dům a Konzervace představ v Galerii Čertův ocas v Mohelně. Jeho poslední vlastní výstava s názvem Josef Kremláček dětem celého světa proběhla v Městské knihovně v Třebíči letos v dubnu.“

Slavnostního aktu se zúčastnila většina zastupitelů a několik vážených hostí, mezi kterými byli hned tři senátoři: Dagmar Zvěřinová, Miloš Vystrčil a Vítězslav Jonáš.

Sladkou jahodou na výborném dortu bylo vystoupení Jahodového dua (Pavly Jahodové - violoncello - a Jiřího Jahody - housle). Tento manželský pár nabídl velmi příjemný koncert skladeb takzvané klasické vážné hudby ve vlastní svěží úpravě.

V neděli 19. srpna 2012 se Josef Kremláček postavil po bok sedmi žijícím čestným občanům, kterými jsou: mimořádní skautští vedoucí a vychovatelé Josef Bublan-Rikitan a Alois Pučalík-Ali, kronikář a amatérský historik Jiří Joura, primář neurologie František Veselý, jenž se mimo jiné zasloužil o záchranu Židovského hřbitova, akademický malíř Vlastimil Toman, historik Rudolf Fišer a primář dětského oddělení Josef Nováček, zakladatel Rotary klubu Třebíč. Horácké noviny gratulují!

Přílohy