Dar z Tchaj-wanu by mohl ochránit i zdravotní sestry

15.10.2020

Jihlavský deník | Rubrika: Události | Strana: 7 | Autor: Luboš Palata


Vláda Andreje Babiše promrhává šanci, jak už brzy lépe ochránit zdravotnický personál v nemocnicích.

Na linkách, které byly Česku darovány na Tchaj-wanu, by bylo možné vyrábět miliony nanoroušek. Ty by výrazně lépe ochránily sestry a doktory před covidem-19. Jenže česká vláda není už šest týdnů schopna dar ani přijmout. Zatímco vláda Andreje Babiše nedokázala za měsíc a půl vyřešit technikálie, jak převzít darované linky na výrobu roušek od Tchaj-wanu, stovky doktorů a sestřiček se už nakazily covidem-19. Na linkách by přitom bylo možné vyrábět miliony roušek a respirátorů z nanovláken. Ty výrazně lépe chrání před nákazou než obyčejné roušky, které dnes používají zdravotní sestry v nemocnicích,.

Nanoroušky, které by bylo možné na lince darované Česku na Tchaj-wanu v milionových počtech vyrábět, by dokázaly zdravotníky ochránit. "Jednali jsme s tchajwanským dárcem, který nám potvrdil, že na linkách vyrábí roušky z nanovlákna," říká Matej Buzgo z firmy InoCure. Tyto roušky mají podle něj parametry respirátorů třídy FFP2.

Jeho firma i další čeští výrobci nanovlákem jsou schopni pro pět linek darovaných Česku tchajwanskou firmou Autoland Technology dodávat nanovlákna na roušky a respirátory.

"Byla by škoda zůstat u obyčejných roušek, když máme k dispozici technologii, která je posune kvalitativně na vyšší úroveň," uvádí Buzgo. Česko by se podle něj mohlo díky linkám stát evropsky významným výrobcem zdravotnických prostředků. Jenže vláda, respektive ministr Karel Havlíček, nebyl ani po měsíci a půl schopen dar z Tchaj-wanu ani přijmout.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu obratem začalo řešit možné využití, mimo jiné oslovilo Vězeňskou službu či výrobce ochranných pomůcek, které o provoz linek projevili zájem.

Jednoduše: ministerstvo odpracovalo, co bylo možné," uvádí ale Havlíčkova mluvčí Štěpánka Filipová.
 

SENÁT VYZÝVÁ VLÁDU

 

Senátoři, kteří dar při svojí návštěvě Tchaj-peje zajistili, to ale vidí jinak.

"Velmi žádám-prosím: Výkonná moci, hledejme řešení, ne výmluvy," vyzval předseda Senátu Miloš Vystrčil ministra Havlíčka, aby se věci konečně věnoval. Senátor Pavel Fischer, který si vzal za svůj úkol uvést projekty z návštěvy Tchaj-wanu v život, k tomu dodává: "Nabídka daru od tchajwanské soukromé firmy trvá a česká vláda by měla urychleně najít cestu, jak jí využít.

V dnešní době, kdy čelíme masivnímu šíření virové nákazy, mohou být právě tyto nové linky na kvalitní ochranné prostředky zásadním posílením ochrany zdraví našich občanů a zvýšit schopnosti výroby. Jak linky z Tchaj-wanu dopravit, instalovat a zprovoznit, je zodpovědností vlády," říká k tomu Fischer.

 

 

Přílohy