Diskuze kolem maturit byla chaotická, říká Vystrčil

14.03.2021

ct24.cz | Rubrika: Domácí | Autor: ondrackovat


Chaotický postup vlády srazil důvěru české veřejnosti na historické minimum. Podrývají ji navíc žádosti o odvolání ministrů z úst prezidenta Miloše Zemana. Na to však v současné situaci není prostor, shodli se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vývoj nákazy covidu-19 se v Česku zlepšuje jen málo, vláda proto nejspíš opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Parlament přitom musí vyřešit i to, podle jakých pravidel se bude volit v podzimních sněmovních volbách.

Historicky nejméně lidí je aktuálně spokojeno s politickou situací, pouhých 11 procent obyvatel České republiky. Během první vlny přitom byla důvěra rekordní, vystoupala na 61 procent. Nespokojenost vychází zejména z postupu vlády při potírání epidemie covidu-19. Posílit ji přitom může také nestabilita vlády, prezident Miloš Zeman totiž naléhá na výměnu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) je ale složení vlády pravomocí premiéra Andreje Babiše (ANO) a nátlak z Hradu považuje za uzavřenou kapitolu. Výměnu na klíčové pozici ministra zdravotnictví proto neočekává. „V tuto chvíli nevidím konkrétní důvod,“ řekl Vondráček, podle kterého v současné době není post šéfa resortu zdravotnictví „žádný dreamjob“.

Tlak prezidenta nepovažuje za správný šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). I bez něj vládní kabinet nefunguje bez problémů a navozování nejistoty Zemanem k lepší spolupráci mezi ministry nepřispívá. „Jediné, co se může stát, je, že se to celé rozsype. To si nikdo z nás nepřeje,“ uvedl Vystrčil.

Cíl prezidenta má být podle něj zcela odlišný. „Aby stabilizoval společnost (…) Aby tu byla důvěra, sebejistota, elementární jistota toho, že se můžeme na někoho spolehnout,“ vyjmenoval Vystrčil.

Miloš Zeman mimo jiné uvedl, že Blatný spolu s šéfkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenou Storovou brání očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Ačkoliv má k ministrovi zdravotnictví Vystrčil výhrady, nemělo by podle něj být důvodem jeho případného odvolání, že požaduje, aby se v Česku očkovalo pouze certifikovanými látkami.

Na adresu SÚKL se vyjadřoval také premiér, a to ohledně přijetí léku ivermektin. Podle Vondráčka však nemá být žádný úřad nedotknutelný a tlak ze strany politiků může mít i kladný vliv. „Tlak na urychlení procesu je pozitivní a je dobrý,“ uvedl předseda dolní komory.

 

Diskuze kolem maturit byla chaotická, říká Vystrčil

 

Chaos podle Vystrčila i dalších opozičních poslanců vnáší do kabinetu také samotný premiér. Předseda vlády se například v uplynulém týdnu několikrát rozdílně vyjádřil k podobě maturit. Podle Vondráčka však takto Babiš téma otevřel a výroky reagoval na dotazy samotných studentů. „Byli to zrovna studenti, a ne v malém počtu, kteří se na něj obrátili. Výsledný kompromis v sobě obsahuje část návrhu, který přednášel pan premiér,“ uvedl Vondráček.

S tím však předseda horní komory nesouhlasí. Po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) podle něj z premiérova návrhu nic nezůstalo. „To mu nebrání, aby říkal, že tím, že vyvolal diskusi, to vlastně vyřešil. Ale on nevyřešil vůbec nic, způsobil zmatek,“ řekl Vystrčil. Vláda se podle něj neopírá o názor odborníků, což se nemá týkat jen školství, ale i některých vyjádření premiéra k očkování nebo chaotickému rozhodování vlády o uzavření jídelen ve firmách.

Vondráček však oponoval, že ministři současné vlády jsou jmenováni zejména na základě své odbornosti a z většiny se nejedná ani o členy koaličních stran. „Nevím, jestli to bylo někdy v minulosti. Dřív se různě krmily kraje, krajské organizace a byla to otázka politická, politické nominace,“ uvedl Vondráček a upozornil, že například Plaga býval prvním náměstkem ministra školství.

 

Vláda nejspíš bude žádat prodloužení nouzového stavu, domnívá se Vondráček

 

Od začátku března platí v Česku zpřísněná opatření omezující pohyb obyvatel mezi okresy. Od té doby provedli policisté téměř 1,2 milionu kontrol. V bezmála 30 tisících případech pak shledali porušení mimořádných pravidel. Nouzový stav platí do 28. března.

Ačkoliv se situace v Česku mírně zlepšuje, pozitivní trend není podle Vondráčka dostatečný na to, aby šlo s jistotou říci, že s březnem skončí i nouzový stav. „Budeme se rozhodovat na základě aktuálních dat (…) Budu rád, když přijde vláda s plánem, že některé z opatření mohou být modifikována, mohou být částečně rozvolněna,“ řekl místopředseda ANO.

Předpokládá, že kabinet bude chtít spíš nouzový stav prodloužit. „Kdybych to řekl na procenta, tak myslím, že je to 60 na 40. Jsem spíš pro to, že asi budeme požádáni o prodloužení nouzového stavu,“ uvedl Vondráček. „Když budou jasně daná pravidla, za kterých nouzový stav prodloužit, tak si myslím, že odpovědný člen dolní komory by pro to měl zvednout ruku,“ uvedl.

Nouzový stav je třeba k mimořádným opatřením jako je právě omezení pohybu nebo ukládání pracovní povinnosti. Pokud by bylo takových restrikcí dále třeba, bude se muset i podle Vystrčila nouzový stav dále prodloužit.

Prosazuje však, aby nouzový zákon stanovil pouze tato dvě nařízení. „Zbytek opatření klidně můžeme dělat podle pandemického zákona vyhlášením pandemické pohotovosti,“ uvedl. Výhodou takového postupu by podle něj bylo, že by kabinet musel své kroky řádně zdůvodnit a každé dva týdny by ministři museli sněmovně prezentovat účinnost opatření. „V takovém případě budeme v daleko lepším režimu z hlediska kontrolovatelnosti nařízení a opatření, které vláda dělá,“ řekl Vystrčil.

Spojení pandemické pohotovosti a nouzového stavu je však podle Vondráčka „kočkopes“. Záleží však i na politické vůli a domluvě ve sněmovně, upozornil. Vystrčil kontroval, že i v současné době jsou některá opatření vyhlášená na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Kombinace nouzového stavu a pandemické pohotovosti by byla pouze otázkou kontroly postupu vlády, v praxi by opatření fungovala totožně.

 

Volební zákon by mohl projít parlamentem do konce května


Parlament však kromě pandemie musí řešit také další zásadní otázku. S blížícími se podzimními volbami musí oběma komorami projít také volební zákon, jehož část zrušil Ústavní soud. „Určitě ho budeme mít. Jestli jsme se na něčem shodli – i obě komory, všechny poslanecké kluby – tak lepší nějaký zákon, než žádný,“ uvedl Vondráček.

Sněmovna by podle něj mohla poslat návrh volebního zákona do Senátu už na začátku dubna. „V tuto chvíli je dohoda, že bychom postupovali pomocí vládního návrhu. Bude zachováno 14 volebních krajů (…) Řešíme matematický způsob, jakým budeme sčítat hlasy,“ řekl Vondráček.

S pozměňovacím návrhem na způsob přepočtu hlasů přišel Marek Benda (ODS). Ačkoliv s ním nesouhlasí Piráti a Starostové, přijatelný je podle Vondráčka pro poslanecký klub ANO a zdá se, že i pro většinu ostatních klubů. „Je to řešení, na kterém se najde konsensus a nějaká shoda,“ okomentoval Vondráček. Rozhodnutí by podle něj mohlo padnout ve středu na jednání ústavně-právního výboru.

Existuje však také návrh volebního zákona, který vznikl v Senátu. K jeho sepsání ale podle Vystrčila došlo zejména proto, že panovala obava, jestli se sněmovna začne včas zabývat vlastními návrhy. „V okamžiku, kdy se tak děje, předpokládám, že budeme držet gentlemanskou dohodu,“ uvedl předseda Senátu. Podle dohodnutého časového harmonogramu by tak mohl být volební zákon schválený do konce května.

 

Odkaz na článek a záznam pořadu Otázky Václava Moravce.

 

Přepis rozhovoru neprošel jazykovou korekturou, neautorizováno!

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize, jste v jedinečném prostoru pro diskuzi. Mistr chaos, přezdívka, kterou ministři současné vlády označují premiéra Andreje Babiše. Důvod? Zmatky, které premiér opakovaně vnáší do řízení státu, nejnověji do maturit. Nepromyšlená nařízení vlády, která například uzavřou podnikové jídelny, aby je ani ne po 24 hodinách zase otevřely nebo ohlášené uzavírání autoservisů, které se na konci února měnilo v rámci výkladu. Výrazně snižují důvěru veřejnosti ve vládu a v politiku, jak ostatně ukazuje nejnovější sociologický výzkum šetření Trendy Česka 2021. S politickou situací je aktuálně spokojeno pouhých 11 % obyvatel České republiky, což je nové historické minimum, podívejme se na data. Od roku 2014, jak sami vidíte, oscilovala spokojenost s politickou situací v zemi přibližně kolem 30 %, rekordně vzrostla vloni na jaře během první vlny šíření onemocnění covid-19, a to až na 61 %. Od té doby klesá, v lednu na 23 % a jak vidíte aktuální politickou situaci označuje za velmi či spíše dobrou pouhých 11 % respondentů. Poslední dotazování v rámci Trendů Česka 2021 se uskutečnilo mezi 15. únorem a 5. březnem a zúčastnil se ho reprezentativní vzorek 12 stovek respondentů. Nejnovější data interpretuje v rozhovoru pro dnešní Otázky analytik společnosti Kantar CZ Ondřej Ryboň.

Ondřej RYBOŇ, analytik Kantar CZ
--------------------
Lidé, kteří jsou nespokojení se současnou politickou situací, tak jdou napříč napříč všemi sociálními sociálními skupinami a jako jako velmi špatnou politickou situaci vlastně hodnotí bezmála půlka Čechů, což je masivní nárůst od listopadu i ledna. Je to vlastně extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve, nikdy dříve neviděli. A propady nastaly i u nejstarších nejstarších občanů, ale nejlépe jsou vlastně tyhle ty rozdíly patrné u voličů jednotlivých stran, až na výjimky vnímají situaci jako jako dobrou už jen někteří voliči ANO, konkrétně 38 % z nich, přičemž ještě před měsícem to bylo 55 % a tito voliči vlastně zůstali v podstatě osamocení. A zdaleka největší pokles nastal u příznivců druhé vládní strany ČSSD, a to z 43 na pouhých 6 % během jednoho měsíce. O něco menší pokles je vidět také u voličů KSČM z 22 na 5 %.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky spoluautor Trendů Česka 2021 Ondřej Ryboň. Nespokojenost lidí s politickou situací může podle analytiků prohloubit ještě nestabilita vlády, když prezident republiky Miloš Zeman naléhá na výměnu ministra zdravotnictví Jana Blatného a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Prvními hosty dnešních Otázek jsou avizovaní, předseda Senátu Parlamentu České republiky, jinak také místopředseda občanských demokratů Miloš Vystrčil, vítejte pane předsedo, hezký dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Dobrý den. Děkuju za pozvání.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Mé pozvání přijal i místopředseda hnutí ANO a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, i vám přeji hezké nedělní poledne pane předsedo, vítejte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak dlouho ještě bude Andrej Babiš jako premiér odolávat tlaku prezidenta, který je opakovaný, na výměnu ministrů.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Já si myslím, že to téma proběhlo proběhlo mediálně a z mé strany nebo z mého pohledu je uzavřeno, že pan Babiš se k tomu vyjádřil.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak může být uzavřeno, když prezident říká, že bude opět naléhat 22. března při setkání s premiérem, a že pokud premiér nevymění ministra zdravotnictví, tak skončí harmonické vztahy obou mužů.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
On řekl, že nebudou ještě přátelštější nebo použil nějaký svůj svůj slovní obrat. Podstatné pro mě je a to nikdo nemůže zpochybnit, že tu odpovědnost za tu vládu, a to jméno tu má premiér. Koneckonců, když se ta situace někdy ukázala v opačném gardu, tak je nám to vždycky připomínáno, že premiér nese tu odpovědnost, takže je na něm, aby si zvolil svůj tým. A jestliže se nacházíme, to potvrdili, já sice bych možná diskutoval na téma, co je politická situace, co je společenská situace, že možná se to málo rozlišuje. Ale sami jste viděli, že prostě v téhle krizové době, krizové situaci je na zvážení na velice pečlivém zvážení, jestli vyměnit klíčového ministra v tuto chvíli. Já si pamatuju.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Bylo by to tedy přiznáním chyby, pokud by premiér během třičtvrtě roku už měnil třetího ministra zdravotnictví.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
No ale přiznání chyby. Tady probíhá nějaká kritika. Premiér se za ministra zdravotnictví postavil, že v téhle době, co si budem povídat, dělat ministra zdravotnictví v té době, to není žádný dream job, to tady vůbec sehnat někoho, kdo by to chtěl dělat. A dělal by to dobře, tak už není vůbec jednoduché. A já já sleduju pana ministra Blatného z jeho vystupování ve sněmovně, já musím říct, že vždycky se snaží velice věcně, korektně diskutovat s poslanci, odpovídat na interpelace, dobře ty věci, vysvětluje z mého pohledu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pochopil jsem správně, že.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
On je zvyklý na dětské pacienty, možná proto se mu dobře komunikuje s některými našimi poslanci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pochopil jsem správně pane předsedo, že vy osobně neočekáváte výměnu na klíčovém rezortu v souvislosti se zdravotní krizí, kterou prožíváme, do konce volebního období této sněmovny.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Já tam nevidím teď v tuto chvíli konkrétní důvod, já vám nemůžu říct, že někdy nebude nějaký jiný, ale teď zrovna pro to konkrétní důvod není.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ptám se vás, jestli by dávalo logiku vyměňovat ministra zdravotnictví během vážné zdravotní krize, která bude trvat nejméně do konce dubna.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
V podstatě jsem vám odpověděl, no.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy tedy očekáváte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Je to, někdo použil slovo bylo by to nešťastné, já bych se toho držel, to je poměrně přesné vyjádření, že zrovna v téhle době je toto nejhorší možné řešení.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak si interpretujete, pane předsedo Vystrčile, tlak, opakovaný tlak prezidenta republiky na výměnu ministrů, kterému zatím Andrej Babiš odolává.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Tak pan prezident sám několikrát ve svých hovorech říkal, že je takový brankář, tak já teda především bych chtěl připomenout panu prezidentovi, že prostě brankář neběhá po celém hřišti, ten stojí v bráně a chytá. A pokud začne běhat po celém hřišti, tak se může stát, že potom zapomene, která brána je jeho, která je ta druhá a střílí si vlastní góly.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A to si myslíte, že se děje.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
To si myslím si, že se děje, protože jednak, pokud je tady nějaký tým, který má nějak fungovat a že nefunguje příliš dobře jsme viděli tak, když ještě někdo, kdo není trenérem, kdo by ten tým neměl stavět, začne najednou říkat, kdo by kde měl měl hrát a že tenhleten stoper není dobrý, že je ho potřeba vyměnit, tak jediné, co se může stát, že se to celé rozsype, a to si myslím, že si nikdo z nás nepřeje a tohleto znejišťování té atmosféry není nic dobrého, nic správného, a dokonce pan prezident, když to ještě ten příměr použiju dál, dokonce říká, že by se mělo hrát ještě s nějakými dalšími míči, které by bylo potřeba dát do hry, abysme se měli lépe, abysme to zachránili celé, takže to mi připadá.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A tím, tím, promiňte, tím máte na mysli úřednickou vládu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Tím ne, myslím, třeba Sputnik, Sputnik V a podobně rozumíte, že máme tady nějaké nějaké možnosti, jakým způsobem můžeme překonávat pandemii a teď přijde někdo, kdo říká, že je brankářem a začne to celé řídit, místo toho, aby se staral o to, co jeho úkolem. To znamená, stabilizoval tu společnost, snažil se dosáhnout toho, aby jsme měli krytá záda jako společnost. To znamená, aby tady byla nějaká důvěra, nějaká sebejistota, nějaká nějaká elementární jistota toho, že se můžeme na někoho spolehnout a zároveň pokud je nějaký tým, který nehraje příliš dobře, nemá všude úplně nejlépe nejlepší hráče, tak by to nemělo být tak, že to ještě někdo začne z druhé strany jiným způsobem řídit. To si myslím, že je velmi nešťastné, že to není dobře.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte, že prezident republiky tím destabilizuje a prohlubuje tu závažnou zdravotní krizi.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Myslím si, že nepomáhá tomu, abychom ji dobře překonali, protože ten tým už sám o sobě dneska je docela chaotický, protože i pan premiér někdy jako chce zastoupit různé jiné hráče. A začne řídit očkování, přestože to spadá do ministerstva zdravotnictví, pak si řekne, že to školství také nefunguje, dobře, takže zase do toho taky vstoupí a teď si představte kdyby, kdyby se to takto dělo v libovolném sportovním týmu. To by byl prostě chaos, to by přestal ten tým celý fungovat. Nikdo by se nebyl jistý svým místem. Nakonec ono ministerstvo zdravotnictví je takové ministerstvo výměn, když se podíváme, tak co první uděláte, pokud máte nějakou krizi, tak ten tým stabilizujete a posílíte. My ten tým, který by měl řídit tuto zemi a pomáhat jí překonávat pandemii, oslabujeme, neustále někdo odchází a skoro nikdo nepřichází.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, chápu to správně, že se shodujete s Radkem Vondráčkem překvapivě na tom, že Jan Blatný by měl zůstat ministrem zdravotnictví, protože opět čtvrtá výměna ministra zdravotnictví během třičtvrtě roku by mohla tu zdravotní krizi prohloubit nebo její řešení.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Jan Blatný by rozhodně neměl být vyměňován kvůli tomu, že říká, že pokud bychom měli očkovat nějakou vakcínou, tak to může být vakcína jedině taková, která je schválena Evropskou lékovou agenturou, anebo přinejhorším tedy schválená naším Státním úřadem pro kontrolu léčiv. Není možné, aby někdo přišel a řekl, hele, já jsem tady viděl, že tohleto funguje, pojďme, pojďme do toho, pojďme to používat. To si myslím, že není možné, že Jan Blatný nedělá všechno dobře a má některá vyjádření, kdy vlastně nevíte, jestli je to dobře nebo špatně, protože řekne, že mohu dostat všechny 3 možnosti, to je pravda, ale v tuto chvíli naším hlavním úkolem je překonat pandemii a ještě více nedestabilizovat tu situaci, ve které se nacházíme.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když prezident minulý týden vyjadřoval své výhrady opakovaně vůči Janu Blatnému, pronášel i tato slova.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
--------------------
Pokud premiér Andrej Babiš navrhne odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného, prezident mu bez váhání vyhoví.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 28. 2. 2021 /Zdroj: TV Prima/
--------------------
Vidět k smrti vyčerpaného člověka je smutné a kdyby si odpočinul, možná, že by to bylo k dobrému.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 28. 2. 2021 /ANO/
--------------------
Pan ministr zdravotnictví samozřejmě nemá, řekněme, dostatek odborníků kolem sebe, které by potřeboval.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka ČT
--------------------
Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Miloš ZEMAN, vyjádření prezidenta ČR /Zdroj: Parlamentní listy/
--------------------
Dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ano vidím řešení v odvolání obou dvou.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 10. 3. 2021 /ANO/
--------------------
Pan prezident v tomhle směru má stále stejný názor, takže já samozřejmě to beru na vědomí a to je všechno, co k tomu můžu říct.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Připomeňme, že prezident obvinil ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou z toho, že brání očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Není ten tlak na Státní ústav pro kontrolu léčiv a stejně tak na ministra zdravotnictví vlastně jako pro projevení nekompetence, nemělo by být řízení toho jaké medikamenty, jaké vakcíny budou vpuštěny do České republiky, právě v rukách odborníků, pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Odpovím jenom ještě k tomu fotbalu. Tak ten premiér je, řekněme, trenér a kapitán v jednom. A trenér má co mluvit do toho, jak hrají stopeři, jak hrají záložníci a musí, protože za to nese tu odpovědnost, za to ministerstvo financí, jestli je celý tým, tak samozřejmě vždycky je nejjednodušší vyměnit toho trenéra, než vyměnit 11 hráčů, protože někdy je to prostě těžké s tím molochem toho ministerstva bojovat. Nicméně my jsme právě v situaci, kdy my nemůžeme teďka měnit já nevím půlku osazenstva, my to prostě musíme zvládnout, řekněme, ještě duben, květen v nějaké sestavě, to jenom odbočka.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Jenom k tomu./nesrozumitelné/


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, vy asi oba dva máte rádi fotbal. Ale nám co/nesrozumitelné/

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Jenom jenom velmi jednoduchý příklad, to neznamená ale, že by trenér měl chodit hrát pravé křídlo, když to v životě nedělal. To je všechno.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
On je trenér a kapitán v jednom./nesrozumitelné/

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Což on dělá. Jednou školství, podruhé zdravotnictví, co bude třetí.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
A že snad vynáší témata do veřejného prostoru, to je dobře. Já bych nechtěl premiéra, který nic neříká, jako bude se držet jenom na tom svém malém okruhu, co má dělat podle vás premiér. Premiér prostě odpovídá za všechno.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A proto má premiér mluvit do všeho?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
No mám mluvit do všeho, má mít na všechno názor a má vám ho tady říkat, má ho říkat veřejnosti a má ho obhajovat. Rozhodně nemá mlčet.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, když se teď podíváme na to, co premiér v tomto týdnu a za pár okamžiků si pustíme autentická vyjádření, která se týkají maturit. On to zmínil pan předseda Vystrčil, když se podíváme Andrej Babiš právě nejdříve mluvil o úřednické maturitě, pak o třech stupních maturity, to bylo v pondělí a pak svůj názor zase změnil, když se právě podíváme na výroky Andreje Babiše, tady jsou.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 7. 3. 2021 /ANO/
--------------------
Ten, kdo někdy někoho zaměstnával a dělal pohovory, myslíte si, že se ptal na maturitu? Já jsem zaměstnával 35 000 lidí, nikdy jsem se na maturitu neptal.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 8. 3. 2021 /ANO/
--------------------
Česká konference rektorů ani nepochopila, co vlastně chci, kdo chce normálně maturovat, nech zmaturuje. A kdo chce úřední maturitu, aby zkrátka měli možnost tý úřední maturity. A já chci samozřejmě za to bojovat.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 9. 3. 2021 /ANO/
--------------------
Já jsem o tom přemýšlel a například, když se mi nabízí nějaká debata, že by byla klasická podoba.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 10. 3. 2021 /ANO/
--------------------
Že by byla úřední maturita, tak jak na Slovensku, jak jsem za to bojoval, jak jste mi zemi psali, je to záležitost zákona a ve sněmovně žádná politická strana, žádný politik mě v podstatě nepodpořil.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Proti zmatkům, které do maturit vnášel premiér Andrej Babiš v uplynulých dnech, tak se ohradila nejen Česká konference rektorů, ale také samotní učitelé, když si poslechneme i slova, která zazněla v Poslanecké sněmovně, ten zmatek kritizoval kupříkladu Dominik Feri z TOP 09.

Dominik FERI, poslanec, 11. 3. 2021 /TOP 09/
--------------------
Maturity, mě mrzí, že to není pan premiér, protože jsem mu chtěl osobně říci, že je to chaot, který svými mikro manažerskými zásahy vytvořil frustraci a nejistotu v životech desetitisíců studentů. Rok to tady říkáme, pořád jenom chaos, do čeho se premiér vloží, tam je bordel.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Konstatoval Dominik Feri s tím, že Andrej Babiš nakonec neprosadil ani úřední maturitu ani ty 3 varianty. Není to znejišťování studentů a studentek pane předsedo, když říkáte, že premiér může mluvit do všeho a neukazuje to spíš na nekompetentnost premiéra.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Doufám, že pan Feri časem trošku změní svůj slovník, protože si myslím, že to do sněmovny nepatří a upozorňuju, že se mu to všechno jednou vrátím, tady tohle. Měli bysme se k sobě trošku vyjadřovat korektně i ve sněmovně. Pan premiér, vy jste vzali několik výroků, které jsou vždycky vzaté z kontextu a jsou nějak sestříhané. To by dopadl všelijak každý z nás.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, premiér, ten kontext je zachován./nesrozumitelné/

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte. Ano. Premiér nejpreve/nesrozumitelné/.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Já vám to řeknu. Premiér v odstupech v několika dnech prostě přicházel s různými variantami, argument, že se nikdy neptá na maturitu se mi taky nelíbí protože, je to je to pro mě argument, když mě argumentují opoziční poslanci, že když bude 1 volební obvod a 200 jmen, že se v tom bude špatně špatně vybírat. To jsou okrajové, marginální argumenty.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Znovu se vracím, promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Držme se toho gró.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ke kompetenci.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
A já vám to řeknu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Pan premiér měl, otevřel debatu zase zase to není tak, že by se ráno vzbudil a řekl, teď budu řešit maturity.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No, ale tak to vypadá.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Říkat, že vnesl zmatek mezi studenty, vždy to byli zrovna studenti a ne v malém počtu, kteří se na něj obrátili a ten výsledný kompromis v sobě obsahuje část toho návrhu, který přednášel pan premiér.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Neobsahuje, protože vůbec tam ani stanovení té úřední maturity není. Já chápu, že musíte premiéra obhajovat, jako svého předsedu hnutí ANO, když se podíváte na tu argumentaci pana předsedy Vondráčka, má premiér vlastně otevírat veřejnou debatu, ať se to týká očkování, ať se to týká maturit, kdy nakonec stejně neprosadí nic.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Pan prezident v jednom ze svých projevů kdysi řekl, že se prezident nemá považovat za všeználka, že se má radit s odborníky a případně jejich názory tlumočit, řekl bych, že to velmi platí nejen pro pana prezidenta, ale i pro pana premiéra a pokud se nezabýval školstvím, tak si myslím, že o tom, jak bude vypadat náš vzdělávací systém by měli rozhodovat zejména lidi, kteří se školstvím zabývají, a kteří o tom něco vědí. To neznamená, že se s tím pan premiér nemá seznámit a následně na to nemůžu nemůžu říct svůj názor, ale neměl by to dělat tak, že nejprve řekne svůj názor, pak zjistí, že to nebylo úplně nejlepší, tak řekne svůj druhý názor, pak zjistí, že to pořád ještě není ono, tak se tedy sejde s ministrem školství a domluví se na nějakém kompromisu, kde z toho názoru pana premiéra už nic nezůstalo, ale to mu nebrání, aby neříkal, že tím, že vyvolal diskuzi to vlastně vyřešil, ale on nevyřešil vůbec nic, on způsobil, že vznikl zmatek, že vzniklo to, o čem mluvil pan Feri, byť já bych to řekl jiným způsobem, aby následně jsme to dávali dohromady a zase jsme vrátili ty věci tam, kam patří. Já si myslím, že jedna z věcí, která je velkým problémem této vlády je to, že není dbáno na odbornost a lidé jsou vybíráni, nikoliv podle toho, jak jsou, jakými jsou odborníky, ale podle toho.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale kde máte konkrétní příklad. Já jsem se tady pana předsedy Vondráčka dotázal na tlak na nezávislý úřad, kterým je Státní úřad pro kontrolu léčiv.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Trošku jsme uhli, ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano, v souvislosti se Sputnikem a pan předseda začal mluvit o maturitách, ale když se vrátím k tomu, vyjmenujte mi, prosím, aby to vaše vyjádření nebylo obecné, věci, kdy se vláda neopírá o odborníky.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
V případě pana premiéra můžu jmenovat, například to školství, potom další věc, kdy teď nebo kdy se vláda neopírá odborníky, byly některá vyjádření pana premiéra, která se týkala, například i vakcín a vakcinace, protože byl v Maďarsku, kde byl podle mého názoru proto, aby zjistil, jestli je možné očkovat Sputnikem, když poté se vrátil, tak jsme zjistili, že není možné očkovat Sputnikem, protože musí dojít k takzvané centrální registraci, což si myslím, že na to nebylo potřeba jezdit do Maďarska. To znamená, to jsou 2 příklady, které se týkají pana premiéra, co se týká těch jednotlivých věcí, které se týkají různých různých potom oborů, tak v mém případě si myslím, že kdyby se vláda, například opírala o odborníky, tak nemohla nikdy udělat to, že nejdříve zruší stravovny a stravování ve stravovnách a následně zase povolí, protože kdyby se zeptala kteréhokoliv ředitele kteréhokoliv většího podniku, tak jí řekne, že to nemůže takto dělat, protože to znamená jedinou věc, a to je, že následně budou dělníci svačit v různých jiných místech, například u i pásu, takže to je další příklad. A vy jste sám některé další příklady nekompetentních rozhodnutí této vlády, které vycházejí z toho, že se nebaví s těmi, kteří dělají v těch provozech, kteří přímo jsou dotčeni těmi opatřeními, nebaví, kdyby se vláda bavila s odborníky, tak neudělá to, že nejdříve zamezí možnosti překračovat okres, když si chci nakoupit, tady se velmi omlouvám zahradnictví Chalače v Žatci, které jsem zapomněl jmenovat, a které funguje a vy nemůžete vlastně jet do zahradnictví 3 km do jiného okresu, ale musíte jet nazpátek nakupovat někam ve svém okrese 30 km, kdyby se někdo zamyslel a opřel se o odborníky, kteří vědí, jak takové nakupování funguje, tak nemohou dělat tyhlety věci, a to se všechno dneska děje. Tak já tomu nerozumím, kdo se s kým a kde radí.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane předsedo, Vondráčku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Teď bych vás možná trošku zastoupil. On se vás pan Moravec na něco zeptal a vy jste odpověděl na něco úplně jiného.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano, stejně jako vy. Takže je to/nesrozumitelné/.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Takže je to. takže je to.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
K původní otázce/nesrozumitelné/.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Ten dotaz byl k té odbornosti, v téhle vládě primárně všichni ministři, kteří jsou za vládní hnutí, jsou jmenováni na základě odbornosti. Naprostá většina z nich vůbec není stranicky příslušná nevím, jestli to bylo někdy v minulosti, dřív se různě krmily kraje, krajské organizace. A byla to otázka politická, politické nominace. Tahle vláda se opírá o odbornost, bavíte se třeba o panu Plagovi, vždyť je to bývalý první náměstek na ministerstvu školství a dozajista odborník./nesrozumitelné/

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď mi zkuste odpovědět. Kladu tu otázku po čtvrté a doufám, že naposled.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Tak dáme zpátky.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je správné vytvářet ze strany premiéra nátlak na Státní úřad pro kontrolu léčiv a totéž se týká i prezidenta republiky, ať jde o Ivermektin, ať jde o další preparáty nebo o Sputnik V.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Myslím si, že každý ten preparát je samostatná samostatná historie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale ale jsme svědky tlaku na SUKL a na jeho ředitelku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Nevím jestli, myslím, že Ivermektin není rozhodně příběh tlaku. Je to věc, kdy se podařilo sehnat lék jednorázově v okamžiku, kdy je perspektivní podle názoru části odborné veřejnosti./nesrozumitelné/ Nesehnali.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, zatím žádná vědecká studie neprokázala přímou souvislost.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Souhlasím s vámi, já jsem taky, já nemluvím jako o./nesrozumitelné/

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Znovu se ptám, jestli má premiér.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte. Má premiér a prezident.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Já vám říkám, že to nedělá.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vytvářet tlak na SÚKL, mluvit o tom, že klinické studie teď nejsou zapotřebí, že je to příliš byrokratické. Je vhodné vytvářet tlak na nezávislý úřad, kterým je SÚKL.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Vy říkáte, že vytváří tlak, já to tak nevnímám.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Takže na začátku naší diskuze spolu nesouhlasíme a pak už se teda asi nedomluvíme. Já to nepovažuji za vytváření tlaku ze strany premiéra. Ivermektin./nesrozumitelné/

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když premiér řekne, že to, že to, že to byrokratické.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Se Sputnikem naprosto jasně řekl, počkáme až všechny procesy budou v pořádku, vypadá to, že Sputnik V se zdá být potenciálně velmi úspěšnou vakcínou a kvalitní, což už potvrzují ústavy v Itálii, v Německu, ale je to věc, je to geneticky změněná látka a já souhlasím s tím, že než to začne používat, tak to musí proběhnout všemi procesy. A zdá se, že proběhnou, ale v tuto chvíli je ta registrace ve stavu, kdy je to snad devátý den nebo 9 dní.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale ale znovu se ptám.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Takže každá ta látka má svůj vlastní příběh.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Premiér sice vytváří menší nátlak na SÚKL, ale prezident doslova mluví o odvolání ředitelky SÚKLu, a přitom sám prezident republiky se nechá naočkovat vakcínou Pfizer/BioNtech, která má větší účinnost podle dostupných studií než má Sputnik V. Tady jsou slova prezidenta, co řekl po svém očkování.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 10. 1. 2021 /Zdroj: Blesk TV/
--------------------
Bohužel nesplnila se moje naděje, že to bude jenom jednou, bude jako vždy 2×, protože ta jedno dávková vakcína, to je Johnson & Johnson sem dorazí až v březnu a kromě toho ještě ani nemá certifikaci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Znovu se ptám pane předsedo, má prezident, který se nechal naočkovat tou nejúčinnější vakcínou, navíc certifikovanou, morální právo mluvit o odvolání ředitelky SÚKLu kvůli tomu, že nechce schválit SÚKL Sputnik V.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Nečekal jsem v tomto pořadu se budu dotazován na morální právo prezidenta republiky. To se musíte zeptat prezidenta republiky.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale proti jeho slovům se nikdo, promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Já jsem tady za vládní hnutí a tady je snad ta pozice jasná.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Proti jeho slovům se nikdo neohradil, je tady tlak na ministra zdravotnictví a na ředitelku SÚKLu, proto se ptám, je ještě SÚKL brán v očích vlády nebo v očích prezidenta jako nezávislá instituce, na kterou by neměl být vytvářen tlak, ať už se to týká jakýkoliv preparátů a znovu říkám, premiér mluvil o tom, že teď dělat klinické studie, že na to není čas, že je SÚKL byrokratický.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
No určitě do jisté míry byrokratický je a musí být. A určitě je dobré vytvářet v takové krizové době nějaký tlak, politický, protože tlak může být i pozitivní, pane Moravče.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže tento tlak je vhodný.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Takže dělat zase z jakéhokoliv tělesa něco naprosto nedotknutelného, tak ničemu nepřispívá.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže tento tlak je vhodný.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
A že není možné někoho kritizovat, je přece vyloženě špatné, koneckonců, vždyť je to pozitivní kritika má jaksi motivovat k lepšímu fungování.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže teď.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
A jestliže není porušován zákon. Není porušováno v podstatě ani ani nějaké, řekněme, nějaký úzus, tak je snad všechno v pořádku. Tak bych se nechtěl dostat do situace, že budu žít v zemi, kde nemůžu říct ani svůj kritický názor. A je jedno./nesrozumitelné/

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže ten politický tlak. Promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
A je moc jestli jsem opoziční nebo koaliční.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ten politický tlak je tedy vhodný na SÚKL.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Tlak může být pozitivní, k vyšším výkonům, vždyť je to v pořádku, urychlit proces.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Znovu se ptám, je tento tlak.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Tlak na urychlení procesu je pozitivní a je dobrý. A už to říkám potřetí, děkuju.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže tento tlak je vhodný v souvislosti.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Může být pozitivní a žijeme, žijeme v krizové době.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je nebo není.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Takže, který tlak, konkrétně, pana prezidenta nemá žádnou kompetenci, žádnou pravomoc nad SÚKLem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Mluví o odvolání ředitelky.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
SÚKL funguje/nesrozumitelné/.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, mluví o nutnosti odvolání ředitelky, pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Ta nebyla odvolána.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Můžu.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
To je opravdu diskuze, trošku se točíme v kruhu, nezlobte se.
 

>>> Pokračování

Přílohy