Divadelníky přivítala rozkvetlá jarní stráň

21.03.2011

Jihlavské listy, strana 12, Kultura (Jiří Varhaník)


Slova chvály sklízí nová image, s níž přivítal své padesátiny ochotnický festival Třešťské divadelní jaro. Soubory budou v Třešti soutěžit ještě do pátku.

Třešť Více než 130 herců se podle statistiky pořadatelů vystřídá od 11. do 18. března na divadelních prknech v KD Třešť. Zdejší festival letos slaví padesátku a k té příležitosti se oděl do velmi příznivě komentované image.

Celé zázemí akce se totiž proměnilo v sluncem zalitý jarní dvorek, stráň a zahrádku. Na drátech tu sedí vlaštovky, kvetou stromy, děti z místních škol v převleku za zahradníky v kloboucích zalévají záhony. Publikum v zádveří vítá zahradník brousící srp a stloukající ptačí budky.

V samotném sále rozkvetla obří vykovaná sněženka, jejíž okvětní plátky se každý den o něco pootevřou. Návštěvník je vtažen do hry i díky zrcadlům a dalším prvkům. Řada nápadů se ještě chystá na závěrečný sobotní Galavečer festivalu.

Pořadatelem akce je v posledních ročnících odbor kultury města. Autorem nového konceptu doprovodných prvků je třešťský promotér Petr Píša, a nímž na přípravě spolupracuje řada místních spolků. Hosty i divadelníky v pátek při zahájení z pódia vítali starosta města Vladislav Hynk, předsedkyně PS Parlamentu Miroslava Němcová či senátor Miloš Vystrčil.

Festival hned v pátek úspěšně otevřeli domácí ochotníci z DS Karla Čapka. Publikum jim v hlasování po uvedení komedie Šlapky dalo 112 „velmi dobrých“ hlasů ze 123 hlasujících. Řadu pozitivních slov pro inscenaci našla i odborná porota. V té opět usedli divadelníci Jiří Juráš (pouliční performer loni třikrát měsíc vystupoval v Šanghaji na Expo 2010), Radvan Pácl a Ladislav Vrchovský.

Z dalších účastníků už mají odehráno např. hosté z DDM Pelhřimova, Stonařovští, DS Jana Lišky Třešť, Duha Polná nebo soubor z Frýdku-Místku. Tento nejvzdálenější účastník to měl do Třeště 250 km a v jeho povídkovém představení Perfect Day v sobotu ožily např. postavy princezny Diany a Dodiho Al-Fayeda nebo londýnského vraha Jacka Rozparovače.

Festival se tradičně pyšní silným diváckým zázemím. Ceny se budou na závěrečném galavečeru vyhlašovat 19. března. Zahraje k tomu swingový Zatrestband Třešť.

***

Začal padesátý ročník festivalu Třešťské divadelní jaro

Program TDJ 2011: ?? 15. 3. Monsieur Amédée alias Hamed z Bogoty – komedie, DS Piki Volyně ?? 16. 3. Jak to bylo s Růženkou – pohádka, DS Jana Lišky Třešť (8.30) ?? 16. 3. Na správné adrese – komedie, DS Žďár ?? 17. 3. Šampionky – hořkosladká komedie, DS NaKop Tyjátr Jihlava (19.30) ?? 18. 3. O Smolíčkovi - pohádka, DS NaKop Tyjátr Jihlava (8.30) ?? 18. 3. Poslední Vojtěchova mise – historická hra, DS Vojan Libice nad Cidlinou (19.30) ?? 19. 3. Galavečer (19.30).

Přílohy