Do Česka už přiletěl předseda taiwanského parlamentu

19.07.2022

Radio Zet | 7:50 | Pořad: Ráno na Rádiu Z


Petra Květová Pšeničná, moderátorka
--------------------
Úterý 19. července, 7 hodin 50 minut posloucháte Rádio Zet, dobré ráno. V pondělí do Česka přiletěl předseda taiwanského parlamentu You Si-kun. Se svou parlamentní delegací bude v těchto dnech jednat o spolupráci obou zemí v ekonomice, kultuře nebo oblasti technologií. Už ve vysílání vítám předsedu Senátu Miloše Vystrčila z ODS, dobré ráno.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dobré ráno.


Petra Květová Pšeničná, moderátorka
--------------------
Vy jste předsedu taiwanského parlamentu do Česka pozval při své předloňské návštěvě Taiwanu, kam jste odjel i přes protesty Číny a nesouhlas Pražského hradu. Odehrává se ta dnešní návštěva v jiných souvislostech. Posunulo se například nějak vnímání situace ze strany Miloše Zemana?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To se asi muset zeptat Miloše Zemana. My máme program, který plníme. Včera jsme se potkali poprvé, navštívili jsme společně hrob Václava Havla a Olgy Havlové. Dnes navštívíme město Telč a mezitím budeme jednat na různých úrovních. Jak se zástupci podnikatelské sféry, včera pan předseda Legislativního dvora Taiwanu navštívil například firmu Průša, potom ještě jednu českou firmu. Asi právě proto, aby tam už jednali o další možné hospodářské spolupráci. A my dnes večer rovněž budeme jednat o dalších možnostech spolupráce. Ty oblasti jsou zejména oblast hospodářství, potom oblast vědy a výzkumu a oblast vzdělávání. Samozřejmě ta návštěva má i ten druhý význam, lidskoprávní, protože demokracie by se měly podporovat a zvláště v současném světě to je důležité.  Nemůžeme kvůli tomu, co se děje na Ukrajině a kvůli ruské agresi zapomínat i na jiné části světa, například na indopacifickou oblast, kam patří i Taiwan.


Petra Květová Pšeničná, moderátorka
--------------------
Máte dojem, že narůstá ve stínu války na Ukrajině hrozba, že Čína, která Taiwan považuje za svou provincii, by mohla podniknout nějaké kroky k jeho obsazení, připojení silou?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Nejsem ani analytik, ani politolog, takže spíše řeknu svůj názor, který je názor laika. Myslím si, že v souvislosti s tím, jak dneska Čínská lidová republika vidí podporu Ukrajiny svobodným a demokratickým světem, si myslím, že nenarůstá, ta hrozba nějaké agrese Čínské lidové republiky vůči Taiwanu. Ale je to můj odhad, že dlouhodobě Čína, Čínská lidová republika, považuje Taiwan za vzbouřenou provincii všichni vnímáme. Zároveň říkám, že Taiwan je svobodná země, která má svoji prezidentku, svůj parlament, svoji armádu. Tzn. není důvod, abychom k ní přistupovali jiným způsobem než například k Čínské lidové republice nebo k dalším zemím a abychom s ní neobchodovaly zvláště v okamžiku, kdy je jasné, že hodnoty Taiwanu jsou hodnotami, které jsou velmi podobné těm, které vyznáváme my, sdílíme velmi podobné společné hodnoty a rovněž tak může být pro nás velmi výhodná hospodářská spolupráce, protože bychom se mohli posunout více od té situace, kdy jsme spíše montovnou do té situace, kdy budeme ovládat chytré technologie, budeme vyrábět výrobky s velkou přidanou hodnotou a budeme vyrábět finální výrobky a v tom by nám spolupráce s Taiwanem mohla pomoci.


Petra Květová Pšeničná, moderátorka
--------------------
A co pro podporu Taiwanu, může Česká republika udělat, když je v roli předsednické země Evropské unie?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
O tom jsem mluvil, ta indopacifická oblast si zaslouží naši pozornost. Pokud na to budeme upozorňovat jako předsednická země Evropské unie, pak si myslím, že ta šance, že tomu bude věnovat více pozornosti celá Evropská unie se zvyšuje. A pokud se i Evropská unie bude angažovat v indopacifiku společně se Spojenými státy americkými, tak to bezpečí pro nás všechny se zvýší, protože pokud totalitní země vidí, že proti nim jdou demokratické a svobodné země v jednom šiku, že mají skutečný názor a jsou schopny postupovat společně, tak to je vždycky pro všechny větší bezpečí, neboť potom ty mocenské choutky a choutky zvětšovat svoje území nebo zvyšovat svoji moc v těch totalitních zemí jsou potom ponižovány, respektive oni si velmi rozmyslí, zda se budou pouštět do nějakých akcí, jako je například nějaká agrese vůči Taiwanu. A to samý platí i vůči Ukrajině. Pokud jí budeme společně a jednotně podporovat, potom ta šance, že se toho agresora zbaví a nakonec dosáhne vítězství je větší.


Petra Květová Pšeničná, moderátorka
--------------------
A mohlo by se podle vás v dohledné době změnit to, že Evropská unie ani jiné jednotlivé členské státy Taiwan neuznávají jako samostatný stát?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To nevím, to je na delší jednání, jsou tady dohody, dlouhodobě uzavřené. Samozřejmě ale ta politika jedné Číny je vnímána každou zemí trochu jinak. V tuto chvíli si myslím, že je důležité chovat se k Taiwanu jako ke svobodné zemi a z hlediska té racionální politiky i obchodní politiky není důvod, abychom s nimi spolupracovali a zároveň ji nepodporovali z hlediska těch hodnot, které tam mají rozhodující význam, protože pro nás pro všechny je důležité, aby i v indopacifiku ty svobodné a demogratické země, jako je třeba i Japonsko, Korea, Austrálie, měli silný vliv a samozřejmě bych velmi rád, pokud by tam bylo možná zcela přiřadit Indii, protože to je dobrá zpráva pro nás pro všechny tzn. já za sebe si myslím, že ta spolupráce demokratických zemí je důležitá a že se může celému světu jenom platit.


Petra Květová Pšeničná, moderátorka
--------------------
Říká předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Děkuju Vám za rozhovor. Přeju Vám pěkný den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Pěkný den, mějte se hezky.

Přílohy