Fialovi kryjí záda dvě ženy, bez kvót

18.01.2016

Právo | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Jan Martinek Barbora Zpěváčková


Dvě ženy, a to bez stranických kvót, poprvé obsadily místa ve vedení ODS. Stalo se to v sobotu na kongresu v Ostravě, kde předsednický post obhájil Petr Fiala. Neměl protikandidáta a získal 436 z 469 odevzdaných hlasů (93 procent).

Nyní už bývalý první místopředseda ODS Jan Zahradil několik dní před kongresem Právu řekl, že při volbě vedení nečeká revoluci. Ta se nakonec o víkendu odehrála.
(Pokračování na str. 2)

Fialovi kryjí záda dvě ženy, bez kvót

(Pokračování ze str. 1) Smetla právě jeho: poprvé v historii kongres ODS zvolil do vedení současně dvě ženy. Druhou nejvyšší funkci v ODS po Zahradilovi převzala šéfka pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija, která dostala 239 hlasů ze 471 delegátů. Zahradil obdržel jen 113 hlasů.
Do vedení ODS se probojovala i starostka Obrnic Drahomíra Miklošová, která získala podporu 271 hlasujících.
„Energii, kterou jste slyšeli v mém projevu, dám celou do ODS,“ poděkovala delegátům Udženija.
I Zahradil nakonec v předsednictvu zůstal: v tajné volbě byl zvolen předsedou dvoučlenného europoslaneckého klubu ODS a z titulu této funkce je opět členem vedení.
Jeho kolega z Evropského parlamentu Evžen Tošenovský (318 hlasů) funkci řadového místopředsedy obhájil, stejně jako starosta Líbeznic Martin Kupka (343 hlasů) a senátor Miloš Vystrčil (306), který předtím neúspěšně kandidoval na prvního místopředsedu.
Důvěru kongresu nedostal olomoucký exprimátor Martin Novotný (160), který uvolnil místo Miklošové.

Zeman: Lepší je suchar než lump

Stejně jako v uplynulých letech o podobě nového vedení rozhodly i zákulisní dohody mezi regiony.
„Už v pátek se tu upeklo, že projde Udženija, a naopak neprojde Novotný,“ sdělil Právu ještě před sobotní volbou zdroj z ODS. Udženija, která se ke kandidatuře odhodlala na poslední chvíli, přitom Zahradila porazila na pražském nominačním sněmu jen pár dní před kongresem. Nové vedení ODS otestuje své síly ještě letos v krajských a senátních volbách, příští rok i ve sněmovních. Fiala kampaň odstartoval pod heslem Věříme v Českou republiku a delegátům slíbil: „Není pochyb, že v příštích volbách uspějeme. Naším cílem je rozbít všeobecnou vládu levice.“
Odmítl ale říct, kolik hejtmanských i senátorských postů by považoval za úspěch. ODS nemá už druhé volební období jediného hejtmana a letos bude obhajovat osm ze čtrnácti senátních křesel. Fiala v projevu zkritizoval kroky vlády, opřel se do ministra financí Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.
„Zeman nás přibližuje k Putinovu Rusku. Bohužel ho nelze podcenit. Miloš Zeman je jeden z mála politiků, který uvažuje strategicky. Je to silný soupeř. Uděláme vše, aby ČR měla premiéra, který vládne a nenechá se nahradit prezidentem,” uvedl šéf ODS.
„Zemi vládne oligarchická chobotnice s ochotně přisluhující levicí přestupující z byznysu do politiky a do médií,“ řekl s narážkou na Babiše.
Také host kongresu, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, varoval před oligarchizací společnosti. Poděkoval ODS za spolupráci ve Sněmovně i v hlavním městě, kde podle něj ODS a TOP 09 nepustí k vládě Babišovo hnutí ANO. Ohradil se proti kritice, kterou podle něj častuje topku Zahradil.
Prezident Zeman později vzkázal ODS, aby se stala poctivou pravicí, která potlačí své kmotrovské dědictví. „Je spíše suchar než charismatik, poctivý suchar je lepší než charismatický lump,“ reagoval Zeman na Fialovu adresu v Blesk.tv.
Na otázku, zda se ODS může stát vedoucí silou na pravici, odpověděl: „Dával bych jí větší šanci než TOP 09, což je podnik dvou lidí, z nichž jednoho vyhodili od lidovců a druhého ze Strany zelených.“
Narážel tak na Kalouska a čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Můj dům, můj hrad

Servítky si Fiala na kongresu nebral, ani když v projevu mluvil o migrační krizi. „Staré pořekadlo Můj dům, můj hrad musí platit pro náš stát. Naše bezpečnost, to je naše heslo těchto dní,” prohlásil.
Stát by měl občanům primárně zajistit bezpečnost, řekl lídr ODS v reakci na nedávné útoky v německém Kolíně nad Rýnem.
„Kdo říká opak, opustil západní hodnoty a podlehl ideologii radikálního islámu. Tam má být žena zavřena doma a na ulici nemá chodit, ale to není něco, co bychom měli zavádět u nás,“ řekl Fiala.
Předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který na kongresu ODS také vystoupil, vidí snahu ODS vrátit se k vládě jako přirozený cíl. Uvedl, že vždy bude hájit práva opozice.
Dodal, že lidovce a ODS spojuje to, že jde o „strany, které mají nějaké hodnotové základy a principy, z nichž vychází jejich politický program a konkrétní politická řešení“.

Naším cílem je rozbít všeobecnou vládu levice Petr Fiala

Přílohy