Harakiri a maximum špatného. Vládní i opoziční politici hodnotí daňovou kombinaci ze sněmovny

23.11.2020

ČRo - plus.cz | Rubrika: Domácí | Autoři: Jan Bumba, Zuzana Marková


Zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu fyzických osob z dílny hnutí ANO bylo doplněno o opoziční návrh Pirátské strany týkající se slevy na poplatníka. Ta ale měla být i podle samotných Pirátů jen alternativou k vládnímu záměru. Dohromady tyto návrhy hrozí obrovským výpadkem příjmů státního rozpočtu. „Ta kombinace, která vzešla z poslanecké sněmovny je naprosto smrtící,“ komentuje výsledek starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Právě poslanci sociálních demokratů hlasovali pro návrh Pirátů, který sám Vícha považuje za účelnější, pokud jde o podporu ekonomiky tím, že stát nechá lidem více peněz, aby mohli podpořit krizí zasaženou domácí ekonomiku.

Splynutí dvou alternativ ale nevítá a označuje ho za smrtící kombinaci. „Jako starostu mě to naprosto vyděsilo. Třeba pro naše město je to mínus 60 mlionů, což je asi polovina toho, co normálně dáváme na investice.“

Jiná doba

Názorové turbulence českého premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který ještě před rokem hodnotil variantu zrušení superhrubé mzdy jako poslání země „do kopru“, obhajuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný (ANO):

„Je jiná doba! V normálních časech by to možná nebylo úplně rozumné, ale v této době, kdy potřebujeme nastartovat ekonomiku, je to prostě výhodné. Celá Evropa rve neskutečné peníze do občanů a ekonomiky, celá Evropa se zadlužuje… Protože to je asi jediný způsob, jak se z tohoto svrabu dostat.“

Ani Volný ale nesouhlasí se spojením dvou diskutovanách návrhů: „Je to harakiri. Mělo by to zůstat jen v pozici zrušení superhrubé mzdy.“

Babiš míří za senátory

Premiér Babiš se chystá jednat se senátory, kteří mají možnost do vládního návrhu zasáhnout. „Očekávám diskusi o tom, že není možné, abychom nyní zvyšovali deficit státního rozpočtu o dalších 130 miliard a že pan premiér bude mít nějaký návrh, jak bychom v Senátu znění zákona upravili,“ říká předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

Za vzniklou situaci je podle něj odpovědná zejména vláda. „Když dá jeden člen vlády pozměňovací návrh, který znamená zářez do rozpočtu mínus 35 miliard – to je ten pirátský návrh, který podpořila ČSSD – a druhý člen vlády, premiér, dá návrh, aby se zvýšil deficit o 80 miliard korun tím, že navrhuje zrušení superhrubé mzdy a zavedení daně 15 procent, tak předpokládám, že oba vědí, co dělají.“

Podle Vystrčila je potřeba najít rozumný kompromis, který umožní přijetí pozměňovacího návrhu ve sněmovně. „To, co se stalo, je maximum špatného. Nedovedu si představit, že bychom v Senátu ten návrh přijali v nezměněné podobě.“

Zásadní je vyřešit kompenzaci krajů a obcí a snížení deficitu na nějakou rozumnou hodnotu. A vláda by měla předložit návrh úspor na výdajové straně, uzavírá šéf Senátu s tím, že není možné snižovat příjmy a přitom nesnižovat i výdaje.

Hosty byli:
Petr Vícha, ČSSD, senátor, starosta Bohumína
Jan Volný, ANO, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru, člen předsednictva hnutí ANO
Miloš Vystrčil, ODS, předseda Senátu
Pavel Ranocha, analytik společnosti Kantar

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Jana Bumby.

(Rozhovor s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem začíná v čase 12:00 minut.)

 

Přepis rozhovoru:

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A naším dalším hostem je předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dobrý den.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Pane předsedo, už jste udržel nějakou formální žádost o jednání od premiéra Babiše o tom daňovém balíčku?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Nevím, jestli mohu říci, že formální, ale návrh na setkání jsem obdržel.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Co od toho setkání a jednání očekáváte?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Očekávám od toho, že se budeme bavit, že dle mého názoru není možné, abychom nyní zvyšovali deficit státního rozpočtu, který je na rok 2001 plánován na 320 miliard, o dalších 130 miliard. Že pan premiér bude mít nějaký návrh na to, jak bychom v Senátu ten zákon nebo tu změnu toho zákona daňového nebo daňových, který přijde do sněmovny, upravili.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A nejste ale v tomto pohledu v rozporu s poslanci vlastní strany? Protože poslanci ODS přece hlasovali pro ty kritizované návrhy.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já si myslím, že nejsem, protože ta situace je taková, že poslanci ODS hlasovali pro to, aby se snižovaly daně, a pokud tam takový nějaký návrh vznikl, tak pro něj hlasovali a potom hlasovali pro celek. A ten, kdo je zodpovědný, aby potom našel buď škrty na výdajové stránce, nebo zdroje, které způsobí, že budou ty daňové výnosy, které nebudou vybrány, nějak kompenzovány, to je odpovědnost vlády, respektive členů vlády, a když jeden člen vlády dá pozměňovací návrh, který znamená zářez do státního rozpočtu ve výši minus 35 miliard, respektive ho podpoří, což je ten pirátský návrh, který podpořila ČSSD, a druhý člen vlády, který je premiérem, dá návrh, aby se zvýšil deficit o 80 miliard korun tím, že navrhuje zrušení superhrubé mzdy a zavedení daně 15 %, tak předpokládám, že oba dva člena vlády vědí, co dělají, když jejich strany pro tyto daňové úlevy nebo snížení daní hlasují. Takže já předpokládám, že pan premiér řekne, jakým způsobem nyní teda ten rozpočet vyrovnáme a kde vezmeme ty zdroje na to, aby nedošlo k rozvratu veřejných financí.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
No a není ovšem ta odpověď už předem daná, že pan premiér říká, že by právě chtěl zrušit ten pirátský návrh, to zvýšení slevy na poplatníka?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To sice pan premiér říkal, ale je to tak, že to jednání, ke kterému já jsem pana premiéra Babiše vyzval, není se mnou. Je to jednání se mnou a zástupci senátorských klubů a důležité je, co budou říkat předsedové senátorských klubů, a důležité je, co bude říkat většina v Senátu. A občanští demokraté většinu v Senátu nemají, to znamená, je potřeba, abychom hledali rozumný kompromis, který umožní, teď se omlouvám, že se opakuji, to, aby nedošlo k rozvratu veřejných financí, ale abychom se rozumně domluvili, a to takovým způsobem, že potom ten pozměňovací návrh, který případně půjde ze Senátu nazpátek do sněmovny, zase bude přijatelný nadpoloviční většinou ve sněmovně. To znamená, já si nemyslím, že dneska je moc času na to, abysme si měřili, kdo dál hodí kamenem nebo kdo toho ví více, ale potřeba je se rozumně domluvit, protože to, co se stalo, je, jak jsem to tam slyšel, v tom vašem předchozím rozhovoru, maximum špatného.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A v tuto chvíli opravdu byste použil ta slova, že když se s tím nic neudělá, tak hrozí rozvrat veřejných financí? Je to na místě?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já za sebe si nedovedu představit, že bychom v Senátu podpořili ten návrh, který přijde z Poslanecké sněmovny v nezměněné podobě. Myslím si, že musí nastat minimálně tři věci, první je, že dojde ke kompenzacím krajů a obcí, druhá je, že dojde ke snížení toho deficitu na nějakou rozumnou hodnotu, a třetí je, že vláda představí, jaké bude dělat úspory na výdajové stránce. To znamená, že řekne ano, my teda souhlasíme a podporujeme snížení daní, protože zároveň snížíme i výdaje. Není přece možné snižovat příjmy a nesnižovat výdaje. A že stát je dneska obtloustlý a každý rok nabírá tisíce úředníků, to víme všichni.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A to znamená, že toto i budete chtít slyšet od premiéra Babiše na tom avizovaném setkání, jak snižovat výdaje státu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já předpokládám, že pan premiér s paní ministryní přijdou s nějakými návrhy, jak tu věc řešit, vy jste jeden z nich už naznačil, předpokládám, že já i moji kolegové budeme mít nějaké návrhy, a předpokládám, že pokud někdo tady vykřikuje, že se chce chovat odpovědně, a slyší z druhé strany, že je k tomu vůle, tím myslím Senát, ale zároveň že je také potřeba splnit některé podmínky, které považuje Senát, respektive jednotlivé senátorské kluby za nepřekročitelné, tak že by měl být zájem se domluvit. Jak ta domluva bude vypadat, to vám dnes neřeknu.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když byla zmíněna kompenzace krajům a obcím, tak politolog Lukáš Valeš ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že tento krok, míněno tedy ty daňové změny, poškodí kraje, kde má ODS nově vlastně dost hejtmanů, kteří se budou potýkat s nedostatkem financí v důsledku schválení daňové změny, myslíte, že uvnitř vaší strany může dojít k nějakému pnutí v důsledku toho, že poslanci možná mají na daně jiný pohled než hejtmani?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já si myslím, že k pnutí nedojde, ale že určitě dojde k té diskuzi, protože vlastně ta situace je taková, že dneska občanští demokraté vlastně byli postaveni před rozhodování, co více preferují. A obě ty věci jsou pro nás důležité. Jak, řekněme, ta nezadlužená budoucnost a to nezadlužování se, tak to snižování daní. A teď jde o to, na co položíme větší důraz, a také jde o to, abychom viděli nakonec a věděli, jakým způsobem, pokud dojde ke snížení daní, které třeba vede i k dalšímu zadlužení, jakým způsobem bude to snížení daní kompenzováno tak, aby se to nestalo. A to bude ta debata, která bude probíhat uvnitř ODS, respektive už probíhá, a není na tom nic divného. Je potřeba najít rozumné a dobré řešení, a pokud já vím, tak ani nikdo z poslanců ODS nezpochybňuje, že by mělo dojít ke kompenzaci výpadku příjmů krajům a obcím, samozřejmě je otázkou, jestli bude v plné výši, protože ta ekonomika klesá a zdá se, že každý bude muset trochu utáhnout opasek. Ale není možné po někom chtít, aby přišel, já nevím, o desetinu nebo osminu nebo pětinu svých příjmů. V tom se nedá existovat.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, děkujeme i vám za rozhovor. Na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Na shledanou, na slyšenou.

Přílohy