Hasiči jsou pro malou obec nesmírně důležití

16.03.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jiří Jíra


Dvaadvacet let starý DAF nahradil už roky přesluhující liazku


Hasiči

Hojkov – Lidé v Hojkově i sousedních vesnicích na severním úpatí vrchu Čeřínek mohou spát o něco klidněji. Hojkovští dobrovolní hasiči, kteří působí i jako zásahová jednotka požární ochrany třetího stupně, významně obnovili vozový park, takže by měli být schopni u požárů a nejrůznějších technických nehod zasáhnout s větší efektivitou než dosud.
V sobotu se v Hojkově uskutečnila obecní slavnost, při níž se zásahové vozidlo DAF 2500 představilo v plné parádě široké veřejnosti. Pětatřicet let stará liazka definitivně dosloužila. „Hodně jsme si polepšili, s tímhle autem se dostaneme do obtížněji přístupných terénů než dříve, má náhon na všechna kola a je moderněji vybavené,“ ukázal na novější vozidlo, které stálo na prostranství před hasičskou zbrojnicí, starosta Sboru dobrovolných hasičů Hojkov Jaroslav Pech.
Přestože v Hojkově žije zhruba 150 obyvatel, zdejší jednotka požární ochrany vyjíždí třeba i do do Hubenova, Milíčova nebo Dušejova, tedy obcí lidnatějších. Loni vyjížděla třináctkrát. „Většinu zásahů tvoří nejrůznější technická pomoc, naposledy to bylo loni na začátku prosince, kdy nás trápila několikadenní ledovka,“ přiblížil Pech loňské aktivity důležité jednotky. Podle senátora a vysočinského zastupitele Miloše Vystrčila (ODS), který v sobotu odpoledne do Hojkova také zavítal, je činnost dobrovolných hasičů nesmírně důležitá. Zejména pak na Vysočině, kde je nejvyšší počet dobrovolných hasičů v přepočtu na počet obyvatel v celé zemi. „Kraj naštěstí stále dobrovolné hasiče podporuje, vypisuje dotace na modernizaci techniky, přispívá na činnost,“ připomněl Vystrčil.
Na DAF 2500, který byl v sobotu v centru pozornosti v Hojkově, ale obec dotaci nedostala. „Celých 1,1 milionu korun jsme museli dát z rozpočtu. Auto jsme obstarali přes specializovanou firmu z Holandska, dotace se může využít pouze na opravu stávající techniky,“ vysvětlila starostka Hojkova Milada Duchanová. A to je přitom „nový“ DAF už 22 let starý. „Peníze bychom potřebovali i na jiné věci, ale hasiči jsou pro nás důležití. Jsem přesvědčena o tom, že bez hasičů obec ani nežije,“ říkala Duchanová.
V Hojkově jako v každé druhé obci ale hasiči nečekají, až jich bude potřeba u ohně. Také tady organizují společenské dění, jako pouťovou zábavu nebo výlov rybníka.

Přílohy