Jádro a plyn jako čisté zdroje, dočasně

02.02.2022

ČT 24 | 21:31 | Pořad: Horizont


Hana SCHARFFOVÁ, moderátorka
--------------------
Jádro plyn patří mezi ekologické zdroje, alespoň v hodnocení Evropské komise a navíc jen dočasně. Brusel tak vyšel vstříc zemím jako Francie, Polsko nebo Česko, které jimi chtějí nahrazovat uhlí nebo ropu. Krupobití kritiky ale přišlo vzápětí. Třeba Rakousko a Lucembursko už oznámily, že podají žalobu k soudnímu dvoru Evropské unie.

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Ideální zdroj energie hledá lidstvo od samotného počátku. Třeba tady vsadili nejdřív pochopitelně na vítr, aby o několik století později skončili u jaderné energie. Jenže historické lopatky se tady už dávno netočí a nad jádrem se v části západní Evropy také smráká. Takže co vlastně ta ideální energie? Je to voda, vítr nebo jádro? A která z nich je udržitelná? Odpověď, kterou dnes představila Evropská unie v dokumentu, který má přesvědčit soukromé investory k podpoře ekologických zdrojů. V návrhu, s kterým nesouhlasily nejen zelené organizace, ale i 5 komisařů a velká většina členských států.

Věra JOUROVÁ, místopředsedkyně Evropské komise /ANO/
--------------------
Evropský kompromis tohoto typu je vždycky takový, který způsobí, že potom jsou všichni nespokojení, což je tento případ.

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Každému státu navíc vadilo něco jiného. Pro Českou republiku bylo zásadní, aby dokument obsahoval jadernou energii. To se nakonec povedlo, ale česká radost nebyla úplná.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
A zachová sociální smír a udrží si Česká republika konkurenceschopnost je, že budeme spoléhat i nejenom, ale i na jaderné zdroje energie.


Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Podmínky Bruselu jsou nakonec totiž velmi přísné. Pro některé politiky až příliš. Evropská komise také neakceptovala české návrhy na změnu, a tak nové jaderné elektrárny budou muset získat stavební povolení nejpozději v roce 2045. A země musí také do roku 2050 zbudovat hlubinná úložiště jaderného odpadu.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně sněmovny /TOP 09/
--------------------
Je důležité se na to dívat racionálně. Racionální přístup, který vychází z jak tedy dat, z fakt, tak také z udržitelnosti toho řešení.

Karel HAVLÍČEK, poslanec /ANO/
--------------------
Tam jsou určité podmínky, ale jsou to podmínky podle našeho názoru buď splnitelné, anebo se dají včas ještě určitě posunout.

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT
--------------------
Jenže zastavit tuhle bruselskou štěpnou reakci už nyní lze jen velmi těžko. Návrh by během následujících čtyř měsíců musela odmítnout drtivá většina členských států nebo europoslanců, a to se zatím zdá stejně nereálné, jakože tyhle lopatky se ještě někdy roztočí. Z Belgie Lukáš Dolanský, Česká televize.

Přílohy