Kongres poznamená nechuť k „bruselanům“

15.01.2016

Lidové noviny | Rubrika: Domov | Strana: 4 | autor: Kateřina Surmanová, Tomáš Tománek


ODS chce z kongresu vyjít s natolik soudržným předsednictvem, aby dokázala posbírat další procenta voličských hlasů.


PRAHA Před dvěma lety v Olomouci to byl pro zdrcenou ODS restart. Delegáti tehdejšího kongresu zvolili do čela politologa Petra Fialu s jediným cílem: zastavit pád způsobený aférou Nagygate a krachem Nečasovy vlády. Bývalý ministr školství bude v sobotu svůj mandát obhajovat. Hlavní zápletka ostravského sněmu ale nebude nijak napínavá, Fiala zůstane v křesle šéfa občanské demokracie i po víkendu.

Jak se změní vedení?

Členové oceňují, že zastavil pád preferencí, ohlídal stranickou kasu a svým kultivovaným vystupováním dává zapomenout na „kmotrovskou“ nálepku let minulých. Zároveň se proti němu nikdo nepostaví i z pragmatického důvodu - zatím se nevyprofiloval nikdo, kdo by mohl Fialu nahradit. ODS bude navíc v opozici až do dalšího sněmu, takže se na předsednické místo, které by zajistilo i lukrativní post ve vládě, nikdo nehrne.
Mnohem zajímavější proto bude boj o místopředsednická křesla. V něm budou handicapováni europoslanci Jan Zahradil a Evžen Tošenovský. Řadoví straníci totiž cítí k „bruselanům“ určitou nechuť. Podle nich jsou schovaní v metropoli Evropské unie a straně se příliš nevěnují.
Zahradil už oznámil, že bude určitě obhajovat pozici druhého muže strany. Škodí mu ale také to, že domovská pražská organizace upřednostnila místostarostku Prahy 2 Alexandru Udženiju. Ta občanským demokratům imponuje svou ráznou povahou a tahem na branku.
Některým straníkům ale vadí, že ji před několika lety zmiňovala bulvární média. Psala o ní v souvislosti s odsouzeným lobbistou Romanem Janouškem, který má letní sídlo v chorvatském Zadaru. Do stejného letoviska na dovolenou ve vile jezdívá i Udženija.
Dosavadní řadový místopředseda Martin Kupka se dopředu nehrne za každou cenu. Pokud bude kandidovat Zahradil, on proti němu nestane. Vedle Udženiji je tak dalším uchazečem o pozici prvního místopředsedy senátor Miloš Vystrčil.
Člen jihlavské ODS je doposud řadovým místopředsedou. V zákulisí je považován za outsidera volby, může ale překvapit, pokud se vzájemným soubojem oslabí Udženija se Zahradilem.

Přidáme pět procent

Vystrčil se ale soustředí hlavně na obhajobu dosavadní pozice, stejně jako Kupka, Tošenovský a Martin Novotný. Novými jmény v nominaci jsou poslanec Adolf Beznoska a starostka Obrnic u Mostu Drahomíra Miklošová. „Ve vedení mi trošku chybí ženský element. Navíc mi zkušenost s vedením obce a denní kontakt s lidmi dávají výhodu vůči politikům, kteří jsou už dlouho ve sněmovně nebo Senátu,“ zmiňuje starostka, proč by ji měli delegáti zvolit.
Z debaty na kongresu má vyplynout strategie, s jejíž pomocí ODS získá zpět ztracené voliče, kteří dávají přednost TOP 09 nebo Svobodným „Dnes máme preference kolem deseti procent. Ta znamenají naději na přežití. Ale pokud chceme být úspěšnou pravicovou stranou, potřebujeme je vytáhnout alespoň na patnáct procent,“ vyzývá Novotný.

Přílohy