Kovadliny vyhrála veverka z Doby ledové

08.07.2011

Jihlavské listy, strana 10, Kultura (Jiří Varhaník)


Řemeslný odkaz na animovaný film Doba ledová se stal návštěvnicky nejúspěšnějším dílem letošního sympozia uměleckých kovářů Brtnické kovadliny.

Celkem 45 kovářských děl bylo oceněno na 7. ročníku Mezinárodního setkání uměleckých kovářů Brtnické kovadliny, které se konalo od 24. do 26. června na brtnickém zámku. Dospělí kováři tu měřili svůj řemeslný kumšt v kategoriích tradiční řemeslo, volná tvorba, šperky a damaškové nože, školy v kategoriích volná tvorba a tradiční řemeslo.
Vítězem divácké ankety se stala kovářská plastika „Doba ledová“ od žáků SOU tradičních řemesel Brno. Jejím motivem byla známá komická figurka pravěké veverky, která tvoří předěly ve stejnojmenné sérii amerických animovaných filmů.
Letošní kovadliny byly divácky velmi úspěšné. Na zámek přišlo 3 050 návštěvníku, registrovalo se 134 kovářů ze čtyř zemí a čtyři řemeslné školy. Dovezeno a vystaveno bylo 128 kovářských exponátů, při živých prezentacích u kovadlin na spodním nádvoří jich bylo přímo na místě vykováno dalších dvaatřicet.

Kování musíte cejtit

„Úroveň vystavených děl byla opět vysoká,“ oceňuje spolupořadatel akce, jednatel sdružení Brtnické kovadliny Pavel Rubeš.
S velkým zájmem se podle něho setkaly také ukázky kování trojice koní. „V televizi to nemáte celý, to musíte taky cejtit…,“ zval s úsměvem k této „voňavé“ atrakci návštěvníky z pódia na horním nádvoří třešťský kovář a v dané chvíli především zpěvák Zatrestbandu Petr Píša.
Zatrestband vzdal ústy svého frontmana hold i počasí, které drželo po celé sympozium. Návštěvníci se na nádvoří bavili ve stínu šibenice -kdo si pod ní zatančil, mohl vyhrát i cédéčko.
„Příjemnou atmosféru podpořilo nejen vlídné počasí a orchestr Zatrestband, ale i šermířská skupina Svobodní páni, divadlo Tramtárie a v neděli skupina Dostavník,“ vyzvedává Rubeš a směřuje velké poděkování za ochotu a aktivní přistup všem třiapadesáti pořadatelům. Akce se také uskutečnila díky dvěma desítkám sponzorů.
Tečkou za letošními kovadlinami bylo nedělní vyhodnocení úspěšných exponátů za účasti senátora Miloše Vystrčila. Právě v té době ale došlo i k nečekanému pádu několika velkých větví jírovců na přístupové cestě alejí k zámku. K žádnému zranění nedošlo, ihned po kovadlinách ale musely být park i zámek do odvolání uzavřeny. Během kovadlin ale byl park ještě plný stanů a karavanů a stánky v aleji obleženy kupujícími. V nabídce byly věci od šperků, keramiky nebo kůže, přes kované zámky až po speciální kvalitní sekyrky, kovadliny, anebo dětské meče a samostříly. Velký zájem byl o komentované prohlídky prozatím chátrajícího zámku.

Dominoval šnečí muž

Velkou atrakcí sympozia byla už tradičně zejména velká plenérová výstava děl na středním nádvoří. Invenční tvorbu letos přivezli třeba žáci SOU tradičních řemesel z Brna (Doba ledová nebo stylizovaný Pirát s šavlí umístěný na kašně), anebo ze SŠ řemesel Třebíč (Houpací koník Jana Bradáče, Korytnačka Petra Nováčka, Džin Milana Doležala, Lampa s vitrážemi od Petra Mejzlíka atd.).
Mnohé zaujal velmi realistický cyklus Havěť, v němž tvůrce z Pardubic vtipně kombinoval železo a kámen při tvorbě obřích mravenců, krabů, pavouků a štírů.
Nechyběly volné sošky (např. Truchlící žena od Karla Ondráčka ml. ze Žďáru nad Sázavou, Pieta od Jiřího Pyskáčka z Prahy, Múza apod.), tepané mříže, kované sofa, křeslo, svícny a kříže.
Kovaný okrouhlý model molekuly vystavil Jan Halbich z Ivančic. Zdi zámku zdobil např. vývěsní štít platnéřů od Tomáše Orlíčka z Prahy, anebo závěs na louč od Zdeňka Tříletého z Mladoňovic.
Tříramenný svícen v podobě draka přivezl Zbyněk Zukal z Prostějova, renesanční lunetu s motivem přírody a masek Martin Truksa ze SŠř Jaroměř atd. Asi největší pozornost ale vedle Doby ledové budila dominantní plastika celé výstavy, totiž v trávě se plazící „Šnečí muž“ s velkou plechovou ulitou, dílo „Crawier“ od Libor Hurdy z Pelhřimova.
Brtnické kovadliny se letos velkým zájmem publika úspěšně vyrovnaly i s nabitou konkurencí akcí Havíření v Jihlavě, Jiřínského léta nebo bluegrassového festivalu v Lukách.
„Jsem rád, že i přes bohatou nabídku kulturních akcí v kraji si Brtnické kovadliny udržely velkou přízeň návštěvníků a že se k nám rádi vrací umělečtí kováři z celé republiky i ze zahraničí,“ oceňuje Pavel Rubeš.

***

Na Brtnické kovadliny přijelo na zámek 134 kovářů a přišly tři tisíce návštěvníků

Přílohy