Mimořádná schůze sněmovny kvůli lithiu

16.10.2017

ČT 24 | 07:00 | Pořad: Zprávy


Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Pouhé 4 dny před volbami se naposledy sejdou poslanci. Jednat budou o memorandu ohledně těžby lithia v severočeském Cínovci. Před dvěma týdny ho s australskou společností podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Mimořádnou schůzi iniciovala KSČM. Podle ní lithium nepatří do cizích rukou a mělo by zůstat státu.

redaktor
--------------------
Těžba lithia rozdělila pár dní před volbami nejen vládní koalici ale taky celou politickou scénu. Nedávno podepsané memorandum kritizuje několik parlamentních stran, v čele s hnutím ANO. Podle něj by Česku dokonce mohla hrozit i arbitráž.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/
--------------------
Podle našeho názoru toto memorandum zakládá nebezpečí výrazného, výrazných nákladů vyplývajících z případných arbitráží v budoucnu.

redaktor
--------------------
Šéf resortu průmyslu a obchodu ale jakoukoli vinu odmítá. Podle něj byly první průzkumné licence vydány už před sedmi lety. Proti hnutí ANO se postavili také lidovci.

Jiří HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/
--------------------
Já myslím, že by mělo být naším společným zájmem, aby v případě, že už byly uděleny průzkumné licence a existuje zde subjekt, který má přednostní právo na budoucí těžbu, tak abychom za této situace se snažili co nejvíce zapojit stát jaksi dodatečně ale přátelským způsobem.

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/
--------------------
My bychom chtěli, aby nám ministr životního prostředí vysvětlil, jak, jakým způsobem vlastně to celé proběhlo, protože průzkum, potom i vymezení těžebního prostoru, EIU, to všechno vlastně vydává ministerstvo životního prostředí.

redaktor
--------------------
O lithiu v týdnu jednali i senátoři, kteří odhlasovali společné prohlášení. V něm vyzvali ministry průmyslu a životního prostředí, aby koordinovali své kroky za účelem co nejlepšího využití nerostného bohatství. Zároveň ale uvedli, že téma těžby lithia se stalo součástí předvolebních bojů.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátního klubu /ODS/
--------------------
Ve veřejném prostoru se vyskytují informace, které jsou polopravdami nebo jsou zneužívány například v politickém boji.


redaktor
--------------------
Naopak odvolání platnosti memorand považuje po vládě hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Nelíbí se mu, že by případnou těžbu a zpracování kovů nezajišťovala státní firma. Tím se shoduje i s KSČM, která mimořádnou schůzi sněmovny podnítila.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/
--------------------
Proč vláda podepsala memorandum právě s /nesrozumitelné/? Je to docela zásadní otázka. Proč to udělala dva týdny před volbami? Proč nemůže být těžba a zpracování lithia řízena státní firmou Diamo?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Od té schůze si nic neslibuji. Ta záležitost vyžaduje věcnou, odbornou diskusi. Stát musí z toho mít svůj zisk a svůj zisk z toho musí mít i region, kde se těží.

redaktor
--------------------
Lithium se využívá především k výrobě baterií. O ty stoupá zájem hlavně v souvislosti se světovým rozvojem elektromobilů. V Česku se podle odhadů nachází asi 3 % všech světových zásob lithia.

Přílohy