Nemůžeme si nechat vzít demokracii. To už jsme jednou zažili, připomíná Vystrčil

02.07.2020

cnn.iprima.cz | Pořad: 360° | Autor: Denisa Korityáková


Cesta na Taiwan je v zájmu hospodářské spolupráce, ale je i aktem obhajoby suverénní a demokratické republiky, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Senátu Miloš Vystrčil. Oponentem v debatě mu byl poslanec Jiří Kobza (SPD). Ten naopak cestu kritizuje s tím, že Čína je naším druhým obchodním partnerem, ale Taiwan až 32. v pořadí. „Proto nevidím smysl riskovat vztahy s Čínskou lidovou republikou,“ míní Kobza. Česká republika by tak podle něj přišla o tolik důležitý dovoz textilu, bot, slunečních brýlí či polotovarů. „Z ekonomického hlediska v cestě nevidím smysl,“ dodává.

Na cestu s podnikatelskou delegací se předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) chystá na přelomu srpna a září, a to i navzdory čínskému varování. „Cesta na Taiwan je pro Českou republiku hospodářsky výhodná,“ zdůvodňuje dále svoje rozhodnutí Vystrčil. Nyní jen čeká, kdo ze zájemců se přihlásí. „Po 15. červenci budou přihlášky uzavřeny a začne se sestavovat skupina, která odletí,“ upřesňuje Vystrčil a dodává, že využijí nejspíše všichni jednoho letadla.

Narovnáme si charakter

Ohledně motivace k cestě Miloš Vystrčil doplnil: „Za prvé nám pomůže v rozvoji hospodářské spolupráce, kdy si například můžeme osvojit nové technologie, a za druhé, že si narovnáme charakter. Jsme suverénní a demokratická svobodná země,“ reagoval Vystrčil na poslance Kobzu.

Ten ale upozornil na to, že nepostřehl, že by Česká republika ztrácela demokracii. „Pro Čínu jsme velmi snadno nahraditelní. Navíc mi uniklo, že by nás Čína chtěla připravit o demokracii,“ míní Kobza a dodává, že na posouzení situace má lepší znalosti než Vystrčil.

Ustoupit je cesta do pekel, to už jsme jednou zažili

Ustoupit čínskému varování je ale pro předsedu Senátu Vystrčila nemyslitelné. „Záleží mi na mých dětech a vnucích a nechci dopustit to, abychom byli na někom závislí. Český Senát se chová zodpovědně,“ říká Vystrčil. Podle něj je tento postup v zájmu zachování tradice ochrany lidských práv. „Ustoupit je cesta do pekel, to už jsme jednou zažili,“ doplňuje.

 

Záznam celého rozhovoru v pořadu 360° na cnn.iprima.cz.

Přílohy