Operní pěvec Petr Nekoranec vystoupí na jihlavské radnici

20.12.2013

Jihlavský deník | Rubrika: Kultura | Strana: 6 | autor: Lucie Žáčková


Jedna z nejvýraznějších postav nastupující pěvecké generace pochází z Vysočiny

Jihlava – Těsně před Vánoci máte šanci slyšet mimořádně talentovaného operního pěvce Petra Nekorance, rodáka z Vysočiny.
Koncert Petra Nekorance se koná zítra vpodvečer od 19 hodin na jihlavské radnici. Tenorista vystoupí na pozvání senátora Miloše Vystrčila a pod záštitou jihlavského primátora Jaroslava Vymazala v gotické síni radnice.
Tento jednadvacetiletý rodák z Nových Dvorů u Polné začal studovat zpěv na Základní umělecké škole v Polné. Už v té době pravidelně vystupoval na koncertech pořádaných ZUŠ Polná, účinkoval s Polenským bigbandem pod vedením Jiřího Šímy a účastnil se v Polné mnohých hudebních akcí.
„Už od třinácti let jsem zpíval pop, jazz, swing a docela vážně jsem uvažoval o tom, že se budu živit muzikálem. A pak, to mi bylo osmnáct, jsem se poprvé seznámil s operou. Byla to Verdiho La traviata v Národním divadle a už během předehry mi bylo jasné, že to je to, čemu se chci věnovat,“ zavzpomínal Petr Nekoranec. Absolvoval sice Střední odbornou školu pedagogickou v Čáslavi a mohl být učitelem ve školce. Vroce 2011 ale začal studovat na Konzervatoři Pardubice obor klasický zpěv. O rok později začal Petr sbírat nejrůznější ocenění.
Z IX. ročníku Pěvecké soutěže Olomouc si odvezl titul absolutního vítěze a laureáta festivalu, v Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech získal 1. cenu v kategorii Píseň a 2. cenu v kategorii Junior. V téže soutěži Antonína Dvořáka získal v roce 2013 2. cenu v kategorii Junior a celou řadu dalších cen včetně ceny Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.
V loňském roce se v roli Vaška podílel na provedení Smetanovy Prodané nevěsty na Nové scéně pražského Národního divadla, v Itálii zpíval tenorové sólo v Mozartově Requiem s Coro Filarmonico Veneto a Orchestra Regionale Filarmonia Veneta a tenorové sólo v Mozartově Korunovační mši. Letos ztvárnil roli Lindora v Rossiniho Italce v Alžíru na scéně Teatro nuovo di Torino opět v Itálii.
Vsoučasné době intenzivně spolupracuje s renomovaným italským operním tenoristou a pedagogem Antoniem Carangelem. „Antonio Carangelo mi nabídl spolupráci a já od té doby za ním jezdím do Itálie, na soukromé hodiny i mistrovské kurzy,“ uvedl Nekoranec.
Tento výjimečný operní talent poprvé koncertuje v Jihlavě. Navíc má koncert jednu specialitu – lidé jej mohou finančně podpořit v dalším studiu v zahraničí, a sice právě zakoupením vstupenky na jihlavský koncert.

Přílohy