Pardon, ale děláte si p...? Politici komentují Zemanovu milost pro Baláka

29.03.2022

zpravy.iDNES.cz | 17:25 | Rubrika: Domácí | Autoři: ksi, ČTK


Politici začali velmi rychle kritizovat milost, kterou prezident Miloš Zeman udělil šéfovi Lesní správy Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Děláte si pr...?, reagoval mezi prvními lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Skartovačka a razítko se Zemanovým podpisem vítězí nad spravedlností, napsal senátor Pavel Fischer.

Hrad ve zdůvodnění uvedl, že Zeman při omilostnění „zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost.“ Podle Zemana nebyla zřejmě pro odsouzení Baláka rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Na udělení milosti okamžitě začali reagovat politici. „Jsem překvapen rozhodnutím pana prezidenta udělit milost panu Balákovi. Obávám se, vzhledem ke všem okolnostem tohoto případu, že tento krok nepřispívá k důvěře občanů v právní systém naší země,“ řekl pro Českou televizi předseda vlády Petr Fiala.

„Za mě je to velmi nešťastné rozhodnutí a jsem přesvědčený, že se nebude líbit ani lidem,“ uvedl expremiér Andrej Babiš. „Jedná se o další pozoruhodnou změnu názorů pana prezidenta Zemana,“ řekl předseda senátu Miloš Vystrčil.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana může tento typ milostí zpochybňovat institut milosti jako takové. „Myslím, že to je velmi selektivní, že to zavdává pochybnosti, zda to není jistý typ protekce, protože je to člověk jemu blízký,“ uvedl Rakušan pro redakci iDNES.

„Já nemohu řici, že by mě to vlastně překvapilo, což mě samotnou děsí,“ okomentovala předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Chce se mi zvracet,“ napsal ministr práce a sociálních věcí a lidovců Marian Jurečka.

„Prezident by měl své rozhodnutí jednoznačně zdůvodnit. Je to velká rána pro spravedlnost v této zemi,“ uvedl ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Je to furiantství prezidenta, který si zakládá na tom, že všechno dělá jinak, než ostatní a když mu dáte linkovaný papír, tak píše napříč,“ řekl redakci iDNES poslanec za ANO Radek Vondráček.

„Já to pokládám za destrukci právního státu a bohužel další ukázku škod způsobených přímou volbou prezidenta. Podle mě naprosto nevysvětlitelné ani právníkům ani veřejnosti,“ reagoval místopředseda Ústavně právního výboru Sněmovny Marek Benda.

„Pardon, ale děláte si p*del?! To snad není možné!“ napsal europoslanec Tomáš Zdechovský. Dodal, že milost má prezident udělit lidem ve zvláště závažných případech. Například ze zdravotních důvodů. Nikoliv svému hajnému, který „krade dřevo v oboře“.

„Skartovačka a razítko se Zemanovým podpisem vítězí nad spravedlností,“ napsal senátor Pavel Fischer. „Za mě je to na abdikaci,“ uvedl europoslanec Jan Pospíšil.

„To je flusnutí do ksichtu všem policistům, soudcům, státním zástupcům, whisteblowerům a úplně všem poctivým a pracovitým lidem,“ napsal na Twitteru pražský zastupitel Jan Čižinský.

„Zeman ve funkci prezidenta totálně selhal,“ napsal poslanec za Piráty Jakub Michálek. „Problém není v institutu milosti, ale že je prezident totální šmejd,“ reagoval.

Vedle politiků kritizují i právnici

„Zeman udělením milosti šéfovi Lesní správy Balákovi podryl důvěru v justici,“ řekl Deníku N předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Odůvodnění považuje za absurdní.

„S ohledem na mou funkci předsedy je dost obtížné se k tomu vyjádřit. Udělení milosti v daném případě, kdy byl pan Balák odsouzen pravomocně, by mělo být ze strany prezidenta podložené vážnými důvody,“ uvedl Rychetský.

Podle něj by se důvody měly týkat zdravotního stavu nebo by to měly být vážné rodinné důvody. Rychetský považuje za absurdní Zemanovo tvrzení, že soud Baláka odsoudil s ohledem na to, že pracuje v prezidentské kanceláři. 

„Tím vysvětlením prezident výrazným způsobem zpochybňuje nestrannost a nezávislost naší justice, která se tímto nezabývá, když rozhoduje o vině a trestu. Odsouzení se vztahuje k míře provinění a posouzení společenské škodlivosti jednání. V tomto případě šlo o zneužití pravomoci a značnou škodu,“ řekl Rychetský.

Odůvodnění milosti kritizovala i Unie státních zástupců. Její prezident Jan Lata zdůraznil, že hlava státu zejména nemůže zpochybňovat soudní moc tím, že jí bez jakékoliv podrobnější argumentace podsouvá postranní motivy z hlediska úvah o trestu. „Udělená milost se dá interpretovat i tak, že lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana jsou jednoduše beztrestní,“ řekl.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Ten dosud odmítal Baláka zbavit funkce, svůj postup zdůvodňoval presumpcí neviny. Balák také u kladenského soudu čelí obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře.

 

 

Odkaz na článek.

 

 

 

 

 

 

 

Přílohy