Pietní akt na Vítkově

28.10.2020

Prima | 18:55 | Pořad: Hlavní zprávy


Roman ŠEBRLE, moderátor
--------------------
Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil si dnes na Vítkově připomněli 102. výročí vyhlášení samostatného Československa. Bývalý prezident Václav Klaus pak zavzpomínal u Obecního domu v Praze.

Vítězslav KOMENDA, redaktor
--------------------
Jako první dorazil na pražský Vítkov prezident Miloš Zeman. Po položení věnců bez komentáře odjel. S pětiminutovým odstupem ho následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Těch výzev, které dneska stojí před lidmi, je více. To není jenom pandemie. To jsou věci, které se týkají dostatku vody. To jsou věci, které se týkají různých jiných nemocí, případně i politické situace a nakonec i ohrožení té svobody a demokracie.


Vítězslav KOMENDA, redaktor
--------------------
Krátce poté k památníku dorazil i premiér Andrej Babiš. Podle něj je důležité si dnešní státní svátek připomínat, a to i v době pandemie.

Andrej BABIŠ, premiér; předseda hnutí /ANO/
--------------------
Právě teď, když prožíváme těžké období jako všichni v Evropě, je důležité znovu vlastně apelovat na lidi, abychom se znovu semkli a abychom vlastně tohle období překonali.

Václav CRHONEK, redaktor
--------------------
Bývalý prezident Václav Klaus květiny položil u pamětní desky na Obecním domě v Praze. Ve svém projevu vyzval občany, aby nepodlehli strachu a nenechali si vzít nezávislost.

Václav KLAUS, bývalý prezident republiky
--------------------
Pod pláštíkem epidemických opatření jsou likvidovány nebo omezovány ústavou dané občanské svobody. Je rozvracena, likvidována ekonomika a s ní životy statisíců našich spoluobčanů. Jsou rozvráceny finance státu. Jsou vytvářeny dluhy, které budou zátěží pro celé generace našich potomků.

Václav CRHONEK, redaktor
--------------------
Pieta na Vítkově letos proběhla bez vojenských poct. Chyběla čestná jednotka, nosiči věnců, vojenská hudba, nebo historické prapory. Vítězslav Komenda, CNN Prima News.

Přílohy