Pomoc Ukrajině a výzva předsedům parlamentů demokratického světa byly stěžejními tématy česko-polské spolupráce

20.04.2022

senat.cz | 13:26 | Autor: Lada Faldynová


Několikadenní návštěva polské delegace v České republice vedené maršálkem polského Senátu Tomaszem Grodzkým započala návštěvou českého Senátu. V Kolovratském paláci, sídle českého Senátu, ji přivítal jeho předseda Miloš Vystrčil společně s 1. místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou a senátory Janem Grulichem, Petrem Štěpánkem, Jiřím Cieńciałou a Ondřejem Šimetkou. Mezi tématy česko-polské meziparlamentní diskuze rezonovala především aktuální situace a pomoc Ukrajině v boji proti ruskému agresorovi.

Šéfové české a polské horní parlamentní komory se setkávají jen necelý týden poté, co se společně na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka vydali na Ukrajinu na zasedání jejího parlamentu a do válkou poničených měst Boroďanka, Buča a Irpiň. V návaznosti na tuto cestu podepsali dnes výzvu určenou představitelům parlamentů zemí Evropské unie, NATO a dalších zemí demokratického světa, která vybízí k podpoře Ukrajiny.

„Byli jsme prvními předsedy komor evropských parlamentů, kteří tak učinili. Nemohlo tomu tedy být jinak, než že se obsah naší návštěvy na Ukrajině promítl i do dnešního jednání, a to jednak tím, že jsme si sdělovali zkušenosti z přijímání ukrajinských uprchlíků, tzn. lidí, kteří byli vyhnáni z Ukrajiny z hlediska poskytování zdravotní péče, sociálního a dalšího zabezpečení. Zároveň jsme se dotkli i příhraniční spolupráce,“ řekl předseda české horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil.

Během své návštěvy v České republice se polská delegace setká také s předsedou české vlády, prezidentem republiky, ministrem zahraničních věcí, předsedkyní Poslanecké sněmovny, předsedou senátního zahraničního výboru a hejtmanem kraje Vysočina. Společně s předsedou českého Senátu a ukrajinským velvyslancem v Praze Jevhenem Perebyjnisem zavítají ještě dnes na Vítkov v Praze, kde u hrobu Neznámého vojína uctí památku padlých. Ve čtvrtek čeká pak polskou delegaci návštěva senátního obvodu předsedy horní parlamentní komory, konkrétně Telče.

Celé znění výzvy naleznete níže v příloze.