Problém s odpočívadly je teď na brněnské dálnici D1

25.05.2016

ČT 1 | 18:00 | Pořad: Události v regionech - Praha


Bohumil KLEPETKO, moderátor

--------------------
Začaly dnešní Události v regionech. Dobrý večer. Problém s odpočívadly je teď na brněnské dálnici D1, která se rekonstruuje. Některé plochy totiž zabrali stavbaři. Sdružení automobilových dopravců situaci považuje za kritickou, ministerstvo dopravy slibuje nápravu.

Blanka POULOVÁ, redaktorka
--------------------
Místo zaparkovaných kamionů, stavební technika a materiál potřebný k opravě dálnice. Polovina jediného parkoviště u dálnice D1 ve směru na Brno mezi Měřínem a Velkým Meziříčím je oplocená a místo k zaparkování, odpočinku a občerstvení hledají složitě i osobní auta. I přesto, že dopravní značka jasně říká, že místo pro kamiony není, většina z nich to stejně zkusí. A parkují třeba i na sjezdu, jen aby volné místo našly. Jinou možnost, kvůli dodržení bezpečnostních přestávek, často nemají. Dnes to zkusil i Michal Tík, potřeboval na odpočinek 15 minut.

Michal TÍK, řidič kamionu
--------------------
Kolikrát se mi stane, že musím přetáhnout 20 až 30 minut kvůli nezaparkování.

Martin FELIX, Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA
--------------------
Oni se často musí rozhodovat mezi tím, co poruší, jestli zaparkovat někde, kde se nemá, nebo jestli překročit dobu řízení.

Blanka POULOVÁ, redaktorka
--------------------
V opačném směru dálnice situace stejná, zákazové značky na dvou parkovištích a tam, kde by pohodlně zaparkovalo až 40 kamionů, je složený stavební materiál. Podle sdružení Česmad chybí na českých dálnicích až 2000 parkovacích míst pro kamiony. Takhle třeba vypadají parkoviště podél D1 v noci. Zaparkovat není kam, někteří neuspějí a musí pokračovat v cestě.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
My jsme doufali, že v rámci rekonstrukce D1 dojde k tomu, že se bude myslet i na odstavné plochy, zejména pro kamiony, to se ale bohužel neděje.

Dan ŤOK, ministr dopravy /nestr. za ANO/
--------------------
Plánujeme, že by se na sjezdech udělaly velké parkoviště, to znamená, tam kde je sjezd, tak tam by se našel nějaký rozumný pozemek, kde by se udělaly takzvané ty autohofy, jak jsou v Německu.

Blanka POULOVÁ, redaktorka
--------------------
Ministerstvo vytipovalo zatím dvě místa podél D1, přesné lokality ale úředníci zatím říct nechtějí. Anna Racková a Blanka Poulová, Česká televize.

Přílohy