Projev Volodymyra Zelenského v Parlamentu ČR

26.05.2022

ČT 24 | 08:00 | Pořad: Zprávy  


Ondřej TOPINKA, moderátor
--------------------
Očekávané vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před českými zákonodárci by se mělo uskutečnit 15. června, řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová po společné večeři vedení obou parlamentních komor v Senátu. Zelenskyj se se svým projevem připojil na jednání parlamentů už 18 zemí světa. Naposledy tak učinil v případě Slovenska.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny /TOP 09/
--------------------
My jsme s panem předsedou Milošem Vystrčilem zaslali dopis s pozváním panu prezidentu Ukrajiny Zelenskému, který je takovou tu oficiální pozvánku, ale mohu říci, že neoficiálně už máme předpotvrzeno, že 15. 6. v 11 hodin by mělo tedy proběhnout společné zasedání, které bude sice každý ve své komoře, ale přece jenom na dálku možnost vyslechnutí projevu pana prezidenta. Takže teď už čekáme právě na to oficiální potvrzení. Dnes jsme už ladili opravdu detaily.

Ondřej TOPINKA, moderátor
--------------------
Politici na společné večeři, která se kvůli epidemii covidu-19 uskutečnila po tříleté pauze, diskutovali také o nadcházejícím českém předsednictví Evropské unii. Chtějí taky efektivnější spolupráci mezi oběma komorami při přípravě zákonů tak, aby se zamezilo zbytečným vratkám zpět do sněmovny. Mluvili i o nastavení pravidel parlamentní diplomacie. Shodli se, že řadu zahraničních cest by měli senátoři i poslanci absolvovat společně.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Abychom reprezentovali důrazněji Českou republiku a dosáhli třeba i dojmu nebo přesvědčení u těch, které navštěvujeme, že to, co prosazujeme, je skutečně vůlí celého Parlamentu. Myslím si, že zvláště třeba v období našeho předsednictví to bude potřeba, potom jsme se shodli ještě na jedné velmi důležité věci, a to je ta, že je potřeba maximálně podpořit naše podnikatele. A kde to jen bude trochu možné, tak na ty cesty, které se týkají zejména cest předsedů obou komor, s sebou brát ty podnikatelské delegace.

Přílohy