Senát rozhodne o daních

10.12.2020

ČT 24 | 07:00 | Pořad: Zprávy


Ondřej TOPINKA, moderátor
--------------------
Daňovým balíčkem se bude zabývat Senát. Očekává se, že ho vrátí sněmovně s několika úpravami. Například premiér Andrej Babiš žádá členy horní komory, aby z návrhu vypustili slevu na poplatníka, kterou poslanci schválili. Sporný je i výpadek příjmů krají a obc, krajů a obcí. Zatímco předseda vlády ho chce kompenzovat celkem 40 miliardami po dobu dvou let, senátní výbory navrhují změnu zákona o rozpočtovém určení daní.

redaktorka
--------------------
Vláda neměla pro největší změnu daní za poslední roky domluvenou podporu, a tak sněmovnou nakonec prošla kombinace poslaneckých návrhů s obrovským dopadem do veřejných rozpočtů. Vedle nových sazeb daní totiž bylo schváleno i zvýšení slevy na poplatníka, na více než 34 000.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, vicepremiérka /nestr. za ANO/
--------------------
Toto znamená dalších 35 miliard navíc na veřejných rozpočtech, takže jsme celkově na veřejných rozpočtech na dopadu daňového balíčku 130 miliard.

redaktorka
--------------------
Teď členové kabinetu prosí Senát, aby zatáhl za záchrannou brzdu. V horní komoře parlamentu má zřejmě největší podporu změna, která by slevu na poplatníka zvýšila o 3000 na necelých 28 000 Kč. Doporučily to shodně tři senátní výbory.

Jaroslav VĚTROVSKÝ, senátor, předseda klubu PROREGION /nestr. za ANO/
--------------------
Já se domnívám, že ta sleva na poplatníka, ta výše slevy na poplatníka, tak jak ji přijal hospodářský výbor, což je v podstatě navýšení proti současné výši zhruba právě od ty 3000, tak si myslím, že je velmi dobrým kompromisem.

redaktorka
--------------------
Ústavně-právní výbor Senátu jednal včera i o úpravě sazeb daně z příjmu. Těsně neprošel návrh Tomáše volání na jednotnou osmnáctiprocentní sazbu. Podat ho chce i dnes na plénu.

Tomáš GOLÁŇ, předseda senátního ústavně-právního výboru /ODS/
--------------------
V okamžiku, kdy by byla stanovena ta jednotná sazba daně 15 %, tak samozřejmě živnostníkům by o 3 procentním body narostlo zdanění. Takže toto zdanění by se kompenzovalo odpočitatelnou položkou v podobě zdravotního a sociálního pojištění.

redaktorka
--------------------
Tři senátní výbory, které daňový balíček projednávaly, se shodly i na vypuštění pasáže, kterou se ruší osvobození od daně z příjmů z prodeje cenných papírů od 20 000 000 Kč výše, pokud jsou v držení déle než 3 roky. A doporučení z výboru má také návrh, aby se v rámci rozpočtového určení daní zvýšil podíl obcí a podíl krajů, což by jim částečně kompenzovalo výpadek příjmů.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Očekávám, že bude debata o velikosti té kompenzace pro kraje a obce, a to ve dvou rovinách. Jedna je ta výše, jestli jim bude kompenzováno více než 20 miliard nebo 20 miliard a druhá, jak se ta kompenzace rozdělí mezi kraje a obce.


Zbyněk LINHART, předseda výboru pro veřejnou správu, senátor /nestr. za STAN/
--------------------
Pokud by prošel tento náš pozměňovací návrh, tak by to znamenalo místo zásahu třeba 30 miliard do obecních samospráv nějakých, dejme tomu, necelých 5 miliard do obecních samospráv a necelých 2 miliardy do krajských.

redaktorka
--------------------
Vedení hnutí STAN ale například vyzvalo členy svého klubu, aby odmítli balíček jako celek. Podobně se vyjádřil i prezident Miloš Zeman, který avizoval, že když zůstane v podobě, ve které ho schválili poslanci, tak ho bude vetovat.

Přílohy