Setkání evropských politiků na Ukrajině

22.08.2021

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
--------------------
Na Ukrajinu se sjíždějí evropské politické špičky. V týdnu plánují oslavit 30 let ukrajinské nezávislosti na Sovětském svazu. V Kyjevě je už předseda Českého Senátu Miloš Vystrčil nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Ta ještě dnes v zemi řešila budoucnost projektu Nord Stream 2.

Jan ŘÁPEK, redaktor ČT
--------------------
Zemní plyn se nesmí stát geopolitickou zbraní. Myšlenka, se kterou Angela Merkelová dorazila na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka
--------------------
Prosadíme v evropském rámci další sankce, pokud by se potvrdilo podezření, že potrubí je používáno jako zbraň.

Jan ŘÁPEK, redaktor ČT
--------------------
Trasa nového plynovodu Nord Stream 2 Ukrajinu obchází a země se obává, že zemní plyn z Ruska už bude mířit do Evropy jinou cestou.

Volodymyr ZELENSKYJ, ukrajinský prezident
--------------------
Mluvili jsme o otázce pokračování tranzitu zemního plynu přes Ukrajinu i po vypršení smlouvy v roce 2024.

Jan ŘÁPEK, redaktor ČT
--------------------
Téma Merkelová řešila už v pátek také s ruským prezidentem Putinem. Dostavět zbývá už jen 15 km. Fungovat by mohl ještě před koncem roku. Kancléřka ale na Ukrajinu dorazila především kvůli summitu tzv. Krymské platformy. Iniciativy usilující o navrácení anektovaného poloostrova. Česko zastupuje šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Pokud svobodné a demokratické země chtějí, aby svoboda a demokracie fungovala i na Ukrajině, tak se musí postavit za její práva, a jedním z těch jejích práv je integrita jeho území, a nikdo nemůže žádné území anektovat.


Jan ŠILHAN, redaktor ČT
--------------------
Zástupci zhruba 40 zemí budou řešit i to, aby v budoucnu vznikla třeba takováto místa. Jsme v Čongaru, nejenom z přísně střežený vstupů na anektovaný Krym. Z jedné strany ukrajinská hranice, z druhé strany pak ruská část zhruba po 200 m. Realita, kterou právě Krymská platforma nechce dál trpět.

Jan ŘÁPEK, redaktor ČT
--------------------
Evropští státníci se taky zúčastní oslav ukrajinské samostatnosti. V úterý uplyne od vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu už 30 let. Z Ukrajiny Jan Šilhan a z Prahy Jan Řápek, Česká televize.

Přílohy