Služby v nemocnicích kraje už nebudou stejné

24.07.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: (ČTK)


Kraj Vysočina dokázal loni se svými nemocnicemi hospodařit se ziskem.
Pomohlo jim i šetření. I tak se ale bude nabízená péče omezovat. Nemocnice se teď musejí začít specializovat.

Přestože loňské hospodaření pěti krajských nemocnic na Vysočině skončilo v zisku, nebude už dál možné zajistit ve všech nemocnicích všechny služby stejné. I tak vedení kraje považuje loňský rok za úspěšný.
Podle bývalého hejtmana Miloše Vystrčila (ODS) je nutné do budoucna omezit stejné služby ve všech nemocnicích. „Zařízení se budou muset specializovat,“ vysvětlil Vystrčil.
Vedení Kraje Vysočina je rádo, že se loni podařilo zachovat rozsah poskytované zdravotní péče ve všech pěti nemocnicích.
„Jsme ovšem připraveni diskutovat o způsobech poskytování této péče,“ naznačil hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Nemocnice kromě řešení úspor trápí malý objem plateb ze zdravotního pojištění.
Hospodaření všech pěti krajských nemocnic na Vysočině skončilo loni poprvé přebytkem. „Klíčové bylo snižování nákladů, hodně pomohlo společné nakupování energií a dalších komodit,“ vysvětlil hejtman.
Nemocnice navíc od vedení kraje před dvěma lety inkasovaly 140 milionů korun na snížení svých závazků. „Nemocnice zřejmě dostaly od zřizovatele víc peněz, než potřebovaly,“ domnívá se opozice.

Rozsáhlé rekonstrukce všech nemocnic

Za značného přispění Evropské unie kraj dokončil rozsáhlé rekonstrukce ve čtyřech nemocnicích.
Těsně před dokončením je stavba stamilionového pavilonu urgentní a intenzivní péče Nemocnice Jihlava.
Největší krajská zakázka ovšem byla téměř půlmiliardová rekonstrukce hlavní lůžkové budovy v pelhřimovské nemocnici.
Finančně náročné byly také stavby interního pavilonu v novoměstské nemocnici a pavilonu pro matku a dítě v Třebíči.
„Výrazně menší objem peněz jsme získali z centrálně řízených operačních programů, například na zateplení některých nemocničních pavilonů či na vybavení krajského onkologického centra,“ upozornil hejtman Běhounek.

V péči o seniory kraj porazily obce a církve

Kraj podporuje domácí hospicovou péči a letos na ni dal sedm milionů. Počet hospicových lůžek za čtyři roky vzrostl z jednoho na 18, mají je nemocnice v Jihlavě, v Novém Městě na Moravě a v Pelhřimově. Letos už ovšem převážil počet lůžek zřizovatelů z řad obcí, církví či právnických osob. Pro nemocné seniory například ve Ždírci na Jihlavsku roste pavilon se 60 lůžky. Ten by měl být hotov ještě letos. Pavilon pro lidi s Alzheimerovou chorobou se plánuje také u domova důchodců v Proseči u Pošné.

***

„Klíčové bylo snižování nákladů, hodně pomohlo společné nakupování energií a dalších komodit.“ Jiří Běhounek hejtman Kraje Vysočina

Přílohy