Sněmovna schválila důchodovou novelu

22.08.2018

ČT 24 | 20:00 | Pořad: 90' ČT24


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Ale nejprve české důchody, jak jsme slíbili. Poslanci schválili totiž dnes vládní důchodovou novelu, která od ledna příštího roku přilepšuje lidem s nízkou penzí zejména tedy zhruba o 900 korun měsíčně a seniorům nad 85 let potom přidá navíc ještě onu zmíněnou tisícovku. Část poslanců ale chtěla prosadit senátní verzi. Ta by přidala stejnou částku, tedy onu tisícovku lidem, kteří jsou v důchodu 25 let.

Miloš VYSTRČIL, senátor, předseda senátorského klubu strany /ODS/
--------------------
Část důchodců, kteří mají nejnižší důchody, nebyla zahrnuta do zvýšení tisíc korun měsíčně a jedná se o skupinu zhruba 135 tisíc důchodkyň-matek, které ještě nejsou ve věku 85 let a více, ale přitom mají většinou nižší důchody, než třeba ti důchodci, kterým už je dneska 85 let a více.


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Přes možná bohulibý záměr, ale tato senátní verze nesehnala v dolní komoře dostatečnou podporu. Pro vládní původní návrh nakonec ovšem hlasovali všichni přítomní poslanci. Starobní penze tak budou příští rok tvořit nejvyšší položku ve státním rozpočtu a konkrétně to bude něco málo přes 338 miliard.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /ANO/
--------------------
A jenom toto navýšení činí zhruba asi 14,4 miliardy. Ráda bych zdůraznila, že to je nejvyšší navýšení důchodců za posledních zhruba 10 let.

Přílohy