Sněmovní výbor nerozhodl o návrhu na víc peněz menším sídlům

22.02.2012

Zpravodajství ČTK | 13:24 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: nlm


Praha 22. února (ČTK) - Sněmovní výbor pro veřejnou správu dnes přerušil projednávání poslanecké novely zákona o rozpočtovém určení daní. Tato novela z pera zástupců TOP 09 a Starostů má především za cíl přidat víc peněz malým obcím. Výbor si stanovil lhůtu pro podávání pozměňovacích návrhů,  definitivně se vyjádří až 16. května. Zákon upravuje principy, podle nichž stát přenechává obcím část peněz z některých daní, které vybere.

Ačkoli jde o návrh poslanců vládní strany, vláda sama s ním nesouhlasila. Nelíbí se ODS. Rozdílná stanoviska politických stran popsal předseda výboru Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) slovy, že návrh není předmětem zásadní shody.

Podle předlohy si mají pohoršit Praha, Plzeň, Ostrava a Brno. Praha by přišla asi o 2,2 miliardy korun. I nadále ale pro ni zachovává oddělený propočet. O tento oddělený propočet naopak přijdou Brno, Ostrava a Plzeň a spadnou do stejné kategorie jako ostatní obce.

Zpravodajka k návrhu Kristýna Kočí upozornila na to, že materiál neříká, odkud se vezmou peníze na kompenzace těmto čtyřem největším městům. Místopředseda výboru Jaroslav Krupka (ODS) řekl, že pohled na to, odkud tyto peníze vzít, je rozdílný a bez dohody není možné o něm hlasovat.

Mezi členy výboru dnes přišel i senátor Miloš Vystrčil (ODS). I on na něm shledal některé nedostatky a řekl, že takto by ten zákon vypadat neměl. Stát by se podle jeho slov neměl chovat k obcím tak, že jim sice přidá 7,5 nebo 8,5 miliardy korun, ale zároveň jim neřekne, kde jim tyto peníze ubere. Polčák to vysvětloval tím, že jde o poslanecký návrh a poslanci nemohou předpokládat, jak bude vláda regulovat dotační programy.

Cílem předkladatelů je to, aby poměr výnosů z daní na obyvatele mezi Prahou a průměrem "nejchudší" kategorie obcí klesl ze současného 4,4 násobku na třínásobek.

Přílohy