Starostové se vzbouřili a Babiš vycouval

08.09.2015

Horácké noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (ap)


NÁMĚŠŤ, PRAHA – Navrhovaných 23 územních pracovišť finančních úřadů v malých městech se nebude od příštího roku rušit. Dohodli se na tom ministr financí Andrej Babiš (ANO) s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a starosty obcí.


Zároveň by se do konce letošního září měla dohodnout Finanční správa s dotčenými obcemi na využití prostor a podrobnostech provozu. Za rok se fungování pracovišť finančních úřadů znovu vyhodnotí a rozhodne, co dál.
Takový je výsledek faktické „vzpoury“ starostů Náměště nad Oslavou Vladimíra Měrky, Pacova Lukáše Vlčka, Telče Romana Fabeše a senátora Miloše Vystrčila, kteří se podepsali pod prohlášení „Máme toho dost“. Navrhované zrušení 23 územních pracovišť finančních úřadů na obcích s rozšířenou působností bylo podle nich příkladem pokračujícího rozvratu služeb, poskytovaných občanům. „Místo koncepčního postupu se stát rozhoduje podle momentálních nálad svých ministrů. Místo zvyšování efektivity a transparentnosti se pouze zvyšuje byrokracie… Máme toho již opravdu dost. Je nejvyšší čas, aby si stát uvědomil, že má sloužit svým občanům a nikoliv státu,“ uvádělo se mj. v prohlášení starostů a senátora.
„Rada vlády pro veřejnou správu o navrhovaném rušení nevěděla. Ale ministerstvo financí se přece nestará jen o peníze, je to služba. Přece neušetříme tím, že vezmeme občanovi službu!“ rozhořčil se na páteční tiskové konferenci na náměšťské radnici starosta Měrka.
Také Senát ČR už 11. srpna ve svém usnesení ze 13. schůze doporučil generálnímu řediteli GFŘ Martinu Janečkovi, aby svůj návrh na zrušení pracovišť finančních úřadů zrušil a nejdříve předložil k projednání koncepci finanční správy. Senát také vyzval předsedu vlády Sobotku, aby veškeré změny v oblasti veřejné správy probíhaly v souladu se schváleným strategickým rámcem rozvoje veřejné správy ČR pro období 2014 až 2020.
Na celé záležitosti je podle senátora Vystrčila alarmující způsob rozhodování na ministerstvu financí, kdy nejprve padne rozhodnutí a pak se teprve argumentuje. Vystrčil také odmítá jeden z hlavních argumentů pro rušení územních pracovišť finančních úřadů, který tvrdí, že čím dál více lidí komunikuje s finančním úřadem elektronicky. „Ale počet listinných podání neklesá! Týká se to 420 tisíc lidí,“ kontruje Vystrčil. Odmítá tak Babišovu snahu optimalizovat finanční správu „ať se děje, co se děje.“

Přílohy