To, co znamenal Míla Brtník pro Jihlavu, byla Jana Návratová pro Telč, shodují se osobnosti

22.08.2021

jihlavske-listy.cz | Rubrika: Zprávy / Aktuality | Autor: David Kratochvíl


Vysočina v sobotu přišla o jednu z nejvýznamnějších osobností regionu. Po krátké těžké nemoci zemřela choreografka, umělecká vedoucí a spoluzakladatelka souborů Podjavořičan a Kvítek v Telči, Jana Návratová.

Bylo jí 76 let. Podjavořičan o tom informoval na svém oficiálním účtu na sociální síti Facebook. „Generace dětí přivedla k lásce ke svému kraji, k hudbě, tanci a horáckému folklóru. Držíme si v srdci nádhernou vzpomínku na jedinou maminku našeho souboru,“ napsali v příspěvku členové souboru.

Poslední rozloučení s Janou Návratovou se uskuteční v pondělí 23. srpna v 15 hodin ve farním chrámu sv. Jakuba v Telči. Zpráva o skonání energické a věčně pozitivně naladěné dámy, která se stala za rok 2013 Ženou regionu, zasáhla nejen obyvatele Telče, ale také řadu osobností, a to nejen kulturního života.

Slzám se během telefonického hovoru neubránil Jaroslav Novák, telčský rodák, který právě společně s Janou Návratovou stál v dubnu 1989 za vznikem Podjavořičanu.

„Mluvil jsem s ní osobně asi před měsícem. Říkala mi, že byla nějaký čas v nemocnici, ale nechtěl jsem se vyptávat. Říkal jsem si, že když už je z ní pryč, tak to snad už bude v pořádku, a pak přišla tahle zdrcující zpráva,“ těžko hledal slova Novák, současný předseda Horáckého folklorního sdružení.

Zavzpomínal hned na několik milníků, který společně s Janou Návratovou zažili. Prvním z nich byla oslava 30 let výročí souboru v roce 2019. „Poznali jsme se přes vedoucí odboru kultury v Telči Věru Peichlovou, která vedla ještě jako učitelka v mateřince Soubor Kvíteček. Já se tenkrát vracel domů do Telče z vojny,“ přibližuje.

Jana Návratová tehdy s Věrou Peichlovou spolupracovala, protože sama vedla jiný soubor – Kvítek. „Psal se rok 1988 a já jsem byl hlavním pořadatelem prvních Horáckých slavností, které se v Telči konaly. Tam jsme se poznali,“ zmiňuje.

V Podjavořičanu nakonec 18 let působil jako tanečník. „Jana zpívala. Byla takovou uměleckou vedoucí. Připravovala choreografii. Já byl spíš na takové ty technické a organizační věci okolo. Doplňovali jsme se. Programy jsme dávali dohromady společně,“ říká.

Tenkrát by ho prý vůbec ne-napadlo, kam až to Podjavořičan dotáhne. „Vezměte si, že když soubor v roce 1989 vznikl, tak tam začaly chodit naše děti a teď do něj už chodí jejich dětí. Vychovali jsme celou jednu generaci,“ vzpomíná.

Dalším zásadním momentem podle něj bylo, když v roce 1991 získali vlastní typické telčské kroje, které si do té doby museli půjčovat. „Rád vzpomínám i na to, jak jsme společně byli s Podjavořičanem ve Švýcarsku,“ říká.

Jana Návratová ve všem okolo Podjavořičanu hrála naprosto zásadní roli. „Byla to skvělá žena. Bude velmi, ale opravdu velmi chybět. Nebojím se říct, že to, co znamenal Míla Brtník pro Jihlavu, to Jana Návratová znamenala pro Telč,“ je přesvědčený.

S tím ostatně souhlasí i současný předseda Senátu a zastupitel Telče Miloš Vystrčil. Byl to právě on, kdo Janě Návratové předával před sedmi lety ocenění Žena regionu za rok 2013.

„Vždycky, když se k vám Jana Návratová blížila, tak jste měl hned lepší náladu. Byla velmi dobrosrdečnou ženou, která uměla ostatní nadchnout, byla laskavá a vždy se tak i chovala. Říkávala mi: 'Ahoj Milošku, jak se máš? My tě sledujeme, tak se snaž.' Obdivoval jsem její až neuvěřitelné nasazení, protože vychovala generace tanečníků. Byla i jejich takovou druhou maminkou, za kterou se vždy rádi vraceli. Byla dobrým duchem nejen folklóru, ale celého města a kraje. Bude nám velmi chybět,“ míní Miloš Vystrčil.

Pojítkem mezi Jaroslavem Novákem a Janou Návratovou, jak už bylo popsáno výše, byla současná vedoucí odboru kultury telčské radnice Věra Peichlová.

„Kvíteček jsem vedla ještě v mateřince asi 19 let. Celou dobu mi byla nápomocna a taky velkou oporou, zaškolovala mě a jezdily jsme i po soutěžích. Měli jsme spolu blízký vztah. Dostaly jsme se k sobě ještě s paní Mátlovou a dávaly jsme dohromady všechny kroje na Horácku. Prožily jsme spolu krásné roky, vždyť jsme spolu i zpívaly v souboru Smetana,“ vzpomíná Peichlová.

Svou vzpomínku poskytl i současný starosta Telče Vladimír Brtník: „S paní Janou Návratovou jsem se setkával od dětství. Nejenom v Telči za svůj bohatý život rozdala mnoho radosti. Ovlivnila a obohatila několik generací a jsem si jist, že v Telči není člověka, který by ji neznal. Navždy zůstane v naší paměti i v našich srdcích.“

Přílohy