Ukážeme, že jsme suverénní země, řekl Vystrčil k cestě na Taiwan

27.08.2020

zpravy.iDNES.cz | 14:51 | Rubrika: Domácí | Autor: Josef Kopecký


Program cesty na Taiwan, kam odlétá v sobotu, představil předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Budeme se snažit podpořit naše podnikatele, kteří s námi letí na Taiwan, aby uzavřeli dobré kontrakty,“ řekl Vystrčil. Na cestu, kterou vnímá velmi úkorně Čína, bere devadesátičlennou delegaci, včetně sedmi dalších senátorů a zástupců zhruba čtyřiceti českých firem.

„Všem firmám přeji, aby tu cestu využili,“ řekl Pavel Diviš, předseda Česko-taiwanské obchodní komory.

Cesta má také povzbudit investice Taiwanu v Česku. Ty jsou přitom již nyní čtrnáctkrát větší než investice Číny, která ostrov považuje za svoji provincii a je alergická na jakékoli setkání politiků z jiných zemí s s politiky z demokratického Taiwanu. Výrobce elektroniky, firma Foxconn, má v provozech v Pardubicích a Kutné Hoře kolem 5 000 zaměstnanců.

Cesta má také podle předsedy horní komory parlamentu a místopředsedy ODS Vystrčila prokázat zájem Česka o spolupráci se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo nepřeje. „Cílem je ukázat, že Česko je svobodnou, suverénní a demokratickou zemí,“ zdůraznil Vystrčil.

„Jsem přesvědčen, že ta cesta bude úspěšná a že přispějeme k restartu ekonomiky správným směrem,“ uvedl Vystrčil. Česká delegace se podle něj také bude snažit vědecko-technologickou spolupráci a spolupráci v oblasti inovací, a proto v delegaci budou i zástupci akademické sféry.

Cestu budou doprovázet významná epidemiologická opatření proti šíření koronaviru. Každý z účastníků cesty před letem půjde dvakrát na koronavirový test a dva testy budou i po příletu na Taiwan.

Vdově po Kuberovi cestu zakázal lékař

Vdova po bývalém předsedovi Senátu Věra Kuberová nakonec na Taiwan nepoletí. „Paní Kuberová nepoletí ze zdravotních důvodů. Dlouhý let by jí nemusel prospět,“ řekl iDNES.cz Petr Kostka, vedoucí kanceláře předsedy Senátu Vystrčila. „Lékař jí cestu v podstatě zakázal. Je jí to líto. Posílá aspoň videovzkaz,“ řekl k tomu později na tiskové konferenci Vystrčil.

Šéf Senátu tak převezme i ocenění Taiwanu pro Kuberu, který se chystal na cestu na Taiwan přes protesty Číny a nesouhlas prezidenta Miloše Zemana, ale těsně před tím letos v lednu zemřel.

Šéf Senátu a místopředseda ODS Vystrčil se na ostrově, který Čína považuje za svoji součást, setká s taiwanskou prezidentkou, předsedou tamního parlamentu a některými ministry. Nebude cestovat vládním letounem, ale strojem taiwanských aerolinek, aby let mohl proběhnout bez mezipřistání a delegace nemusela nastoupit do karantény.

Vystrčil se k cestu rozhodl uskutečnit i přes nátlak Číny, která pohrozila odvetou. „Buď budeme dodržovat principy, nebo počítat groše,“ prohlásil při oficiálním potvrzení své cesty s tím, že on se rozhodl dodržovat principy.

Jde to proti zahraniční politice ČR, uvedl Hrad

S cestou nesouhlasí Hrad a kritizovali ji také předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček a šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Stanovisko pana prezidenta k cestě předsedy Senátu na Taiwan, stejně jako dalších ústavních činitelů, je nesouhlasné. Cesta jde přímo proti jednotné zahraniční politice ČR a jde přímo proti jednotné zahraniční politice EU. Je to stejné, jako kdyby pan předseda Senátu navštívil navzdory španělským protestům Katalánsko. Jde tedy o nezdvořilost v mezinárodních vztazích. Přitom doposud byla ČR oceňována za solidní diplomacii dodržující mezinárodní pravidla. Cesta bude mít i hospodářský dopad na české firmy, je proto i výrazem nebývalého politického sobectví,“ uvedl ve čtvrtek Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Nemyslím si, že hospodářsky ta cesta něco prolomí, ale bude jistě politicky velmi sledovaná,“ řekl Hamáček. Poukázal na slova místopředsedy ODS, europoslance Alexandra Vondry, podle něhož si USA na české delegaci ověří reakci Číny na podobné podniky. „Myslím, že to řekl velmi přesně, hodíme se jim jako takový pokusný králík,“ řekl vicepremiér.

„Každý zástupce suverénního státu, když navštěvuje jinou zemi, začíná většinou v hlavním městě, a ne v její provincii. Podporu USA vnímám tak, že oni sami si to nedovolí, a tak tam místo sebe posílají někoho, kdo jim bude dělat šaška,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vystrčilovu cestu na Taiwan podpořil při své návštěvě Česka i americký ministr zahraničí Mike Pompeo:

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vystrcil-predseda-senatu-tchaj-wan-pred-cestou.A200827_052720_domaci_kop

 

 

 

 

Přílohy