Volby. Půjde jim o vše

15.01.2014

Metro | Rubrika: Domov | Strana: 6 | autor: BEL


Novému šéfovi ODS nebude co závidět, domnívá se politolog Jan Kubáček.

* O čem svědčí to, že o předsednický post mají zájem jen dva kandidáti?

Ukazuje se, že ODS je opravdu ve velkých trablech a že málokdo se toho chce ujmout. Role předsedy bude opravdu spojena s pověstným churchillovským bonmotem o krvi, potu a bolestivé práci. Edvard Kožušník do jisté míry bere svou kandidaturu jako vlastní PR před evropskými volbami, aby dal o sobě vědět. I ten žalostný počet nominantů na předsedu ukazuje, že to bude opravdu velmi nevděčná role spojená jenom s nepříjemnostmi.

* Čekají nás eurovolby i komunálky. Ve kterých by ODS spíš mohla bodovat?

V evropských volbách se bude muset soustředit především na témata, která jsou pro českého občana důležitá, to znamená azylová politika, migrace, ochrana hranic, ale i tažení proti daňovým rájům. V těch komunálních půjde především o oprašování zásluh jejích komunálních politiků i hledání nových tváří. Pro ODS je tedy důležité, aby vůbec obhájila svou výraznou roli v regionech. Když tam začne ztrácet, tak už se pro ni rozezní pozvolný umíráček. Proto jsou tedy tyto volby mnohem důležitější než evropské.

Kdo chce do vedení

Některé regiony zatím nikoho na post místopředsedy ODS nenominovaly, jiné mají favoritů více. Koho chtějí? * Jihomoravský: Evžen Tošenovský a Martin Novotný * Praha: Bohuslav Svoboda * Středočeský: Martin Kupka * Karlovarský: Martin Kupka, Alexander Bellu, Petr Sokol, Oldřich Vlasák a Jiří Pospíšil * Vysočina: Petr Sokol a Miloš Vystrčil * Královéhradecký: O. Vlasák * Zlínský: Jan Zahradil

Přílohy