Výsledky senátní cesty do Gruzie: podpora územní celistvosti, hospodářské i rozvojové spolupráce

04.05.2022

senat.cz | 17:55 | Autor: Lada Faldynová


Skupina senátorů v čele s předsedou Milošem Vystrčilem se v druhé polovině své zahraniční cesty v Gruzii vydala na návštěvu Adžárské autonomní republiky na jihozápadě země. Na podporu územní celistvosti Gruzie zamířila skupina ve složení Miloš Vystrčil, Jiří Drahoš, Zdeněk Nytra, Václav Láska, Jiří Čunek a Jiří Dušek také k administrativní linii s Jižní Osetií. Do Gruzie se senátory přicestovalo přes 30 českých firem, výprava tak měla i silný podnikatelský záměr, který dokládalo konání dvou podnikatelských fór v průběhu pobytu.

Zástupci horní parlamentní komory navštívili hraniční administrativní linii s Jižní Osetií, která je okupována Ruskem. „Ta linie se čím dál tím více posouvá směrem do vnitrozemí Gruzie. Přijeli jsme se sem podívat, abychom na vlastní oči viděli, jak velké problémy Gruzie má s ruskými okupanty, kteří chtějí Jižní Osetii postupně anektovat a ovládnout, nebo dostat do pozice, kdy bude kvazi samostatná, čímž by byla rozbita územní celistvost Gruzie. To považujeme za nepřípustné a nepřijatelné. Je to chování ruské armády, které z naší historie dobře známe a kterému se musí celý demokratický a svobodný svět postavit,“ komentoval předseda Senátu Miloš Vystrčil přímo na místě.

V gruzínském druhém největším a přístavním městě Batumi se senátoři setkali se zástupci Adžárské autonomní republiky. S předsedou místní vlády Tornike Rižvadce hovořili o konkrétních příkladech již probíhající i možné budoucí regionální spolupráce např. v oblasti sociálních věci, zdravotnictví, lesnictví, rozvoje chráněných krajinných oblastí či informačních technologií. Hospodářská spolupráce by měla vést k vyvázání se ze závislosti na nedemokratických zemích a je to také možnost, jak může ČR pomoci Gruzii v cestě do EU. Podpora tzv. Asociovaného tria (Gruzie, Moldavsko, Ukrajina) při nadcházejícím předsednictví ČR v Radě EU v druhé polovině roku 2022 byla taktéž předmětem diskuze.

Gruzie je jednou z prioritních zemí, kterou Česká republika podporuje v rámci zahraniční rozvojové politiky. Proto senátoři navštívili také Republikánskou nemocnici Batumi, kde je realizován zdravotně humanitární program MEDEVAC Ministerstva vnitra ČR, díky kterému byly nemocnici dodány zdravotnické přístroje.

Pod taktovkou Hospodářské komory ČR přijely do Gruzie společně se senátní delegací přes tři desítky firem, které zde dále rozšiřovaly nebo hledaly nové podnikatelské vazby. To se týká například sektorů energetiky, vodního hospodářství, zemědělství, logistiky a přepravy či řešení pro chytrá města. Na již fungující ukázku největšího českého investora se delegace jela podívat do Zahesi, kde působí česká firma Energo-Pro, která zajišťuje výrobu a distribuci elektrické energie ve velké části Gruzie. Rozvoji podnikatelských kontaktů měla za cíl napomoct dvě česko-gruzínská podnikatelská fóra, která se konala v hlavním městě Gruzie Tbilisi a adžárské Batumi.

Přílohy