Vystrčil: Česko-taiwanská spolupráce funguje, vyrábíme u nás respirátory na pěti darovaných linkách

30.03.2021

senat.cz | 20:07 | Autor: Sue Nguyen


Předseda Senátu Miloš Vystrčil 30. března 2021 navštívil výrobní halu v pražských Kunraticích, kde české konsorcium ECVVR (Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů) uvedlo do provozu všechny čtyři taiwanské linky na výrobu respirátorů. Spolu s pátou linkou, provozovanou zlínskou firmou SPUR, jde o jeden z významných výsledků loňské senátní cesty na Taiwan. Část produkce ze všech linek putuje zdarma potřebným po celé České republice.

 „Jsem rád, že jsme projekt společně dotáhli do konce a že v České republice nyní funguje pět linek z Taiwanu,“ hodnotí předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Oba způsoby, jakými byly linky darovány, dobře ilustrují rozměry česko-taiwanské spolupráce. Jde jednak o spolupráci mezi demokratickými zeměmi, které by se měly navštěvovat a podporovat, a jednak o spolupráci mezi podnikatelskými subjekty.“

Linka ve správě českého státu nacházející se ve Zlíně vyrábí milion respirátorů měsíčně. Čtyři linky konsorcia ECVVR, tvořeného českými společnostmi GOOD MASK a InoCure, pak za měsíc vyprodukují až čtyři miliony kusů. Tyto linky pochází od firmy Autoland taiwanského podnikatele Li-Lin Kuoa, který je nabídnul v průběhu mise českého Senátu v Tchaj-peji v září loňského roku. Do Česka byly linky postupně přivezeny v únoru a březnu.

„Na linkách od firmy Autoland jsme doposud vyrobili 1,63 milionu respirátorů, z čehož jsme dnes darovali 200 tisíc kusů českému Senátu na dobročinné účely. Plně automatizované linky se v současnosti postarají o zhruba 15 % naší měsíční produkce respirátorů, a posílily tak výrobní kapacity ostatních linek již během únorové extrémní poptávky po respirátorech. K výrobě FFP2 respirátorů na všech linkách používáme české materiály,“ shrnuje Martin Ladyr, ředitel největšího českého výrobce respirátorů firmy GOOD MASK.

„Předmětem naší návštěvy na Taiwanu bylo navázání spolupráce. To se podařilo v oblasti nanomateriálů i výroby ochranných pomůcek. Věřím, že to neskončí pouze u provozování darovaných výrobních linek a v budoucnu budeme moci poskytnout i naše know-how v oblasti výroby špičkových nanomateriálů taiwanské straně,“ doplňuje Matěj Buzgo, ředitel technologické firmy InoCure, který se jako člen podnikatelské delegace senátní cesty účastnil.

K prohlídce provozu linek v Kunraticích se jakožto účastník senátní mise na Taiwanu rovněž připojil primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.,

 

Odkaz na článek.

Přílohy