Vystrčil tepe vládu: Měla důvěru Sněmovny a stejně covidovou pandemii nezvládla

31.05.2021

cnn.iprima.cz | Rubrika: Domací | Téma: Andrej Babiš | Autor: Vien Tran


„Když kabinetu nevěřím, je třeba to dát najevo. Vláda měla důvěru Poslanecké sněmovny a stejně nezvládla situaci s covidem,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pořadu 360° Michala Půry na CNN Prima NEWS. Dodal, že se premiér Andrej Babiš (ANO) v kauze Čapí hnízdo choval přinejmenším neeticky.

Ve čtvrtek proběhne další hlasování o nedůvěře kabinetu Andreje Babiše. Podle poslance Patrika Nachera (za ANO) jde sice o legitimní a demokratický krok, bude chtít ale od opozičních politiků slyšet, jaké mají další plány pro případ, že by vláda opravdu padla.

„Na debatu se těším. Budu se ptát opozice, jestli má alternativní vládu, nebo jestli je ochotná směřovat k předčasným volbám. Nemá to být jen jakýsi symbol, že je vláda v demisi s nedůvěrou. Je to ale dobře s covidovou pandemií? Covid není pryč,“ řekl Nacher na CNN Prima NEWS. „Kdyby část opozice opravdu nedůvěru brala vážně, přidala by se už k výzvě SPD,“ dodal.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil mu oponoval s tím, že jde o logický krok i za pandemie. Odmítl, že by touto cestou opozice rozpoutala chaos. „Když vládě nevěřím, tak to musím dát najevo. Nevím, co je na tom nepochopitelné. Pokud vládě zůstane trochu cti, neměla by dělat zásadní rozhodnutí. Je odpovědná Poslanecké sněmovně. Měli jste důvěru Sněmovny a stejně jste covid nezvládli,“ zkritizoval Vystrčil kroky vládní koalice během pandemie.

Piráti původně chtěli protlačit rozpuštění Sněmovny, na to ale bylo potřeba 120 hlasů. „Mohly být předčasné volby, jenže na to už je pozdě. V létě dělat volby je nesmysl,“ dodal k hlasování o nedůvěře pirátský poslanec Lukáš Černohorský v pořadu 360°.

Zda opozici svými hlasy podpoří i komunisté, rozhodne strana až ve čtvrtek ráno. „Váháme, jestli budeme hlasovat s opozicí, která chce dostat Babiše za každou cenu, nebo se zamyslíme nad vlastními argumenty. A mně ty argumenty přijdou dostatečně silné, abych se osobně vyslovil,“ dodal poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

 

Odkaz na článek a videozáznam pořadu 360° Michala Půra.

Přílohy