Z česko-korejského meziparlamentního setkání v Senátu vzešly tři oblasti pro spolupráci

28.05.2021

senat.cz | 16:41 | Autor: Sue Nguyen


Tři prioritní oblasti česko-korejské spolupráce si během společných jednání ve Valdštejnském a Kolovratském paláci vytyčili předseda českého Senátu Miloš Vystrčil a předseda korejského Národního shromáždění Park Byeongseug. Jsou jimi podpora lidských práv a svobod, investice do vzdělávání a výzkumu a rozvoj hospodářské spolupráce.

„Během jednání jsme se shodli, že základní podmínkou pro prosperitu země, její fungování a spokojený život občanů je, že základní lidská práva a svobody budou dodržovány, a to i na úkor konzumní společnosti,“ říká Miloš Vystrčil. „Oceňuji proto nabídku předsedy Parka navázat spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti, boji proti dezinformacím a digitalizaci státní správy. Korea s tím má poměrně velké zkušenosti.“

Ohledně vzdělávání, výzkumu a inovací předsedu Senátu zaujala skutečnost, že Jižní Korea do této sféry každoročně investuje přes 4 procenta HDP, zatímco v Česku je to sotva polovina. „V Koreji panuje takový kult vzdělání. Lidé se chtějí co nejvíce naučit, chtějí co nejvíce vědět a znát a to se poté projevuje jak z hlediska ekonomiky, tak z hlediska svobody a demokracie. Naše spolupráce tak může být velmi inspirativní a významná.“ K debatě o tématu školství se přidal rovněž 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička s návrhem na spolupráci na úrovni středních škol.

Pro podpoření vzájemné hospodářské výměny budou dle svých slov Vystrčil i Park ze svých pozic maximálně podporovat obnovení přímé letecké linky mezi Prahou a Soulem a znovuzavedení bezvízového styku, jakmile to aktuální pandemická situace dovolí.

Jižní Korea je v ČR čtvrtým největším zahraničním investorem. V Senátu se proto korejská sedmičlenná parlamentní delegace setkala rovněž se členy hospodářského výboru a místopředsedou Senátu Jiřím Oberfalzerem. Otázky padaly mimo jiné na připravovaný tendr na výstavu pátého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, k nimž se vyjádřila i senátorka Hana Žáková, předsedkyně podvýboru pro energetiku, do jejíhož volebního obvodu elektrárna spadá. Senátor Pavel Fischer, který předsedá zahraničnímu výboru, v této souvislosti akcentoval zejména hledisko národní bezpečnosti.

„Aktuální informace jsme poskytli a Korea určitě patří k jedněm z vážných uchazečů o tendr,“ uzavírá Miloš Vystrčil.

Přílohy