Z finančního úřadu v Telči zmizí už od září pokladny

17.08.2015

Pelhřimovský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Jana Kodysová


Iniciativa s názvem Máme toho dost bojuje za to, aby nebyly rušeny malé finanční úřady


Jihlavsko – Finanční správa se rozhodla ukončit provoz pokladen pro výběr hotovostních plateb daní a poplatků na některých územních pracovištích finančních úřadů už od 1. září letošního roku. V okrese Jihlava se to týká pracoviště finančního úřadu v Telči. Je to první krok finanční správy k tomu, aby byla pobočka finančního úřadu zavřená kompletně. K tomu by totiž mělo dojít už od ledna příštího roku.
V praxi to znamená, že ten, kdo byl zvyklý platit daň z příjmu nebo z nemovitých věcí v hotovosti na pokladně ve svém městě, bude muset od září platit na pokladně finančního úřadu v krajské Jihlavě.
Finanční správa tento krok zdůvodňuje tím, že náklady na jednu transakci na pokladně územního pracoviště finančního úřadu představují částku ve výši 42,50 korun, přičemž Česká pošta nabízí obdobnou službu v komerčním režimu za 29 korun. „Navíc v případě zachování pokladen by musela finanční správa investovat značné prostředky do bezpečnosti pokladen, což by s ohledem na tento záměr nebylo hospodárné,“ uvedl Josef Tomek, odborný rada Finančního úřadu pro Kraj Vysočina.
Proti omezování služeb finančních úřadů v menších městech a proti záměru je koncem roku zrušit už dlouho brojí právě starostové dotčených měst. Starosta Telče Roman Fabeš (SNK ED) společně se svými kolegy z Vysočiny inicioval vznik petiční akce s názvem Máme toho dost, ve kterém si stěžují na pokračování rozvratu služeb poskytovaných občanům v rámci celého Česka. Petice na internetu čítá už přes čtyři sta podpisů.
V Telči mají být během krátké doby zrušeny rovnou dva úřady. „V poslední době se toho u nás ruší dost. Finanční úřad není jediný, už jsme řešili zavření katastrálního úřadu, nyní je tu stejný postup jako přes kopírák u finančního úřadu. Celkem jde o dvacet pracovních míst,“ vyjádřil se Fabeš.
Telč má spojence v tomto tématu v senátorovi za jihlavský obvod Miloši Vystrčilovi (ODS), který je rovněž odebíráním úřadů v ne okresních městech znepokojen.
„Je to nesprávný krok, je to ten plíživý způsob, který se aplikuje neférově proti občanům, aby následně mohlo být řečeno, že na ty úřady nikdo nechodí,“ reagoval na rušení pokladen a na záměr zavřít finanční úřad v Telči Vystrčil.
Podle něj by o osudu 23 finančních úřadů po celé republice, které se mají zrušit, měla jednat ještě koaliční rada vlády. „Členové z KDU­ČSL a ČSSD nejsou nakloněni rušení těchto poboček, tak já věřím, že se záměr zrušit tyto finanční úřady ještě podaří zvrátit,“ dodal Vystrčil a poznamenal, že se úřady vzdalují lidem. „Úřad by měl sloužit občanům, a ne aby lidé sloužili úřadu,“ namítl senátor.

Přílohy