Podpořte Region Renesance, požádal senátor Vystrčil starostu Jindřichova Hradce

10.04.2013

Debata o roli a fungování Senátu se studenty jindřichohradeckého gymnázia, beseda se členy ODS z Jindřichova Hradce i místních sdružení ODS Třeboň a Deštná. To je jen část programu senátora Miloše Vystrčila z návštěvy Jindřichova Hradce a Třeboně, která se uskutečnila ve čtvrtek 4. dubna 2013.


Jedním z významných bodů výjezdu na Jindřichohradecko a Třeboňsko bylo setkání Miloše Vystrčila se starostou Jindřichova Hradce Stanislavem Mrvkou. Při diskuzi na městském úřadě požádal senátor Vystrčil starostu Mrvku o podporu rozvojové strategie Regionu Renesance v souladu s plány Jihočeského kraje.

„Pan starosta Mrvka se jako krajský zastupitel k záměru vytvořit společnou strategii rozvoje Regionu Renesance v souladu s plánem rozvoje Jihočeského kraje stavěl pozitivně a to mě potěšilo. Region Renesance se totiž nachází na území dvou samosprávných krajů a nepovažuji tedy za možné, aby došlo k zúročení jeho velkého potenciálu bez koordinace s rozvojovými plány Vysočiny a Jihočeského kraje,“ uvedl po setkání se starostou Mrvkou senátor Miloš Vystrčil.

Region Renesance se rozkládá na pomezí Čech a Moravy a zasahuje do území minimálně pěti mikroregionů – Slavonicka, Dačicka, Telčska, Třešťska a Jemnicka. První renesanční setkání jejich zástupců se konalo již v červnu roku 2006. Podepsali při něm takzvané Memorandum Regionu Renesance, a zavázali se tak zlepšit postavení regionu a zároveň přispět ke zkvalitnění každodenního života obyvatel krásného kraje.

Rozmanitost přírodních krás a řady památek Regionu Renesance nabízí rozličné možnosti, jak strávit příjemné chvíle, ať už v koňském sedle, na běžkách nebo třeba při procházkách malebnou venkovskou krajinou. Hluboké lesy v okolí Javořice, zákruty řeky Dyje i malé rybníčky mají své jedinečné nenápadné kouzlo v každém ročním období. Řada zámků, hradů, muzeí a galerií dává možnost nahlédnout do historie a kultury zdejší oblasti. To je možné i prostřednictvím tradičních slavností, koncertů a festivalů. Malé vesnice v blízkosti poklidných měst jsou pro tuto oblast typické.

V roce 2012 vznikla na území Regionu Renesance síť malých tematických expozic, které jsou věnované i historii a zajímavostem jednotlivých obcí. Expozice byly slavnostně otvírány u příležitosti významných akcí v průběhu roku.

Přílohy