Zákon na ochranu zvířat proti týrání

13.06.2012

Praha, 23. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 352)

čas 10:48:37 - 10:53:49:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové.

Já jsem původně k tomuhle zákonu nechtěl vystupovat, ale byl jsem přímo vyzván panem senátorem Kuberou a nepřímo panem senátorem Sefzigem, a nakonec i panem senátorem Čunkem. Tady bylo řečeno poměrně už hodně slov o tom, co ten zákon všechno obsahuje a co se na nás řítí. Já si myslím, že bude dobré, abychom se dostali do reality, abychom si to uvědomili, přečíst část toho zákona, kterou já jsem obdržel ve formě emailu. A ten soubor měl název "Perla.cz".

Je to § 12 f) toho zákona. Já ho nejdříve přečtu a potom ještě k tomu dám malý komentář.

Odst. 1: Chovatel, který chová prasata ustájená pro odchov a výkrm (dále jen chovatel prasat), zajistí, aby prasata ošetřovala osoba, která obdržela pokyny a poučení o péči o prasata v rozsahu stanoveném tímto zákonem a právními předpisy k jeho provedení.

Odst. 2: Za osobu podle odst. 1 se považuje osoba, která: a) od chovatele prasat obdržela pokyny a poučení o péči o prasata, nebo b) se zúčastnila kurzu k péči o prasata pro získání osvědčení o způsobilosti k péči o prasata organizovaného školicím pracovištěm.

3.: Účastníkovi kurzu k péči o prasata podle odst. 2, písm. b vydá školicí pracoviště osvědčení o způsobilosti k péči o prasata.

4.: Chovatel prasat je povinen vést záznamy o předání pokynů a poučení o péči o prasata a o vydaných osvědčeních o způsobilosti k péči o prasata u osob, které zaměstnává ošetřování prasat a uvádí v nich: a) osobní údaje osoby, která je jím zaměstnána k ošetřování prasat, b) datum vydání a evidenční číslo osvědčení o způsobilosti k péči o prasata nebo jméno, popř. jména a příjmení osoby, která pokyny a poučení o péči o prasata předala, a datum, kdy k jejich předání došlo.

A závěr je krásný: Tyto záznamy lze vést také elektronickou formou. Chovatel je povinen ještě 3 roky po ukončení činnosti těchto osob tyto záznamy uchovávat a na vyžádání je předložit příslušnému orgánu ochrany zvířat.

5.: Obsah a rozsah kurzu k péči o prasata pro získání osvědčení o způsobilosti k péči o prasata, požadavky na nejvyšší dosažené vzdělání a praxi lektorů, od ukončení nejvyššího dosaženého vzdělání, vzor osvědčení o způsobilosti k péči o prasata a vzor pokynů a poučení o péči o prasata stanoví ministerstvo prováděcím právním předpisem.

Tolik znění části novely zákona. Já jsem původně ten § 12 f) chtěl navrhnout k vypuštění, respektive ho zjednodušit nějakou větou toho typu, že je potřeba se o prasata starat pečlivě a netýrat je. Poté jsem se informoval a zjistil jsem, že to není možné, neboť je to povinnost, kterou máme dánu směrnicí 2008/120 Evropského společenství. Tudíž žádný pozměňovací návrh, který by navrhoval vypuštění tohoto § 12 f) nebudu předkládat. A zároveň vás všechny ujišťuji, že to není výmysl našeho ministerstva, našeho pana ministra, že tam tento § 12 f) je takto implementován.

Co z toho pro nás plyne, nevím, rozhodně si myslím, že pokračovat tímto způsobem není možné, protože následně potom už se přestaneme starat o prasata a budeme jenom papírovat. Pokud to mám nějak komentovat, tak při čtení toho paragrafu jsem si vzpomněl na pohádku velkého Evropana Hanse Christiana Andersena "Pasáček vepřů".

V té pohádce se princ stane pasáčkem vepřů proto, aby se nakonec dostal k císařskému dvoru a mohl se ucházet o krásnou princeznu. Pokud by tenkrát platila tato směrnice a tento zákon, tak by se nikdy k císařskému dvoru jako pasáček vepřů nedostal, protože by na to neměl potřebné vzdělání. Děkuji za pozornost.

Přílohy