Zákon o úpravách poskytování ošetřovného

21.04.2021

Praha, 11. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 78)

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 19:49:24 - 19:51:48:

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já se vás spíš trochu pokusím tragikomicky pobavit. Ona paní poslankyně je zároveň bývalá ředitelka legislativního odboru Senátu a má za kolegyni paní ministryni práce a sociálních věcí. Tak já vám tady povím jeden příběh. A pokud vy ho, paní poslankyně, potom paní ministryni převyprávíte, tak to bude dobře.

My tady dnes projednáváme senátní tisk č. 78, který nám byl doručen 6. dubna. A je to ten zákon č. 438/2020. Stejný zákon už tady zase také ještě jednou máme jako senátní tisk č. 86. A ten přišel 16. dubna. To znamená, stejný zákon nám Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo 6. dubna. To přišlo na to, že je potřeba se dostat ze 70 % na 80 %. A potom nám ho poslalo 16. dubna, kdy zase ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo na to – a ještě to nepřišlo samo, muselo se zeptat tady některých poslanců, že je potřeba ještě zvýšit okruh těch, co se můžou starat o děti.

A teď jsem vám nechal schválně rozdat tento ?modrák?, nebojte se, ten nebudeme projednávat dneska. A ten má ještě lepší historii. Tenhle zákon 122/2021 o tzv. izolačce, ten jsme tady měli 15. února poprvé. Pak jsme ho tady měli 3. března podruhé a dneska 21. dubna přišel potřetí. Úžasná legislativní práce. Je to velice sofistikovaná hra se Senátem a vůbec se všemi. A já si myslím, že opravdu už další varianta je, že nám postupně ty změny zákonů budete posílat každý den po větách.

Že bychom vždycky jednu větu udělali, pak zase další větu, pak další větu... Protože tohle už není normální. Takhle se nedá pracovat. Tady minimálně to ministerstvo, nebo možná vláda, nefunguje. A to je úplně jiný typ důkazů, než když se bavíme o obsahu. Ale ta forma je za všechno. Dva zákony, už je tady máme pětkrát ve třech měsících.